Statsrådsberedningen
bullet Statsminister: Mona Sahlin (S) 52
Utom tävlan. Maria Wetterstrand må vara hur populär som helst. Det är Mona Sahlin som tänker bli Sveriges första kvinnliga statsminister.
bullet Framtidsminister: Kristina Persson (S) 64
Mona Sahlin gör som förebilden Olof Palme och utser en särskild "framtidsminister". Då var jobbet Ingvar Carlssons. Nu går uppdraget till Kristina Persson, tidigare vice riksbankschef och landshövding i Jämtland. I dag leder hon tankesmedjan Global utmaning. Uppdrag i regeringen: lägga grunden för ett Sverige som på allvar ska möta framtidens utmaningar.
Arbetsmarknadsdepartementet
bullet Arbetsmarknadsminister: Sven-Erik Österberg (S) 54
Lantarbetaren från Västmanland är partiets talesperson i frågan. Trygg och stabil med stark ställning inom socialdemokratin. Österberg är dessutom gruppledare i riksdagen och har tidigare ministererfarenhet från regeringen Persson där han var kommun- och finansmarknadsminister.
Finansdepartementet
bullet Finansminister: Thomas Östros (S) 45
Jobbet har varit hans sedan Mona Sahlin petade Pär Nuder som ekonomisk talesman. Att finansministern är socialdemokrat är självklart. Grogrund för konflikt mellan statsrådsberedningen och finansdepartementet får inte finnas.
bullet Kommun- och finansmarknadsminister: Mikaela Valtersson (MP) 43
Självskrivet ministernamn från Miljöpartiet. Gruppledare i riksdagen och trolig efterträdare på språkrörsposten efter Maria Wetterstrand. I dag partiets talesperson i ekonomiska frågor. Enligt Aftonbladets källor fungerar hon dessutom bra ihop med Thomas Östros.
Försvarsdepartementet
bullet Försvarsminister: Urban Ahlin (S) 45
Partiets talesperson i utrikesfrågor vill helst ta över Carl Bildts jobb på UD. Men där behövs ett kändare namn och Ahlin får därför ersätta Sten Tolgfors på försvarsdepartementet. Stark förespråkare för svensk militär närvaro i Afghanistan. Vill även se en tydligare svensk Rysslandspolitik.
Jordbruksdepartementet
bullet Jordbruks- och konsumentminister: Åsa Domeij (MP) 47
Det före detta språkröret gör politisk comeback och lämnar därmed jobbet som miljöchef på Axfood. Agronomen Domeijs kompetens går inte att ifrågasätta. Har dessutom suttit i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. Var tidigt emot Miljöpartiets utträdeskrav ur EU. Det gillar Socialdemokraterna men även språkrören Wetterstrand och Eriksson.
Justitiedepartementet
bullet Justitieminister: Claes Borgström (S) 65
Thomas Bodström vill säkert ha jobbet tillbaka men går det att utse en minister som strax efter valet reser till USA på några månader? "Under den tiden kan jag inte sitta i riksdagen och inte i en eventuell regering", skrev Bodström själv i sin blogg efter Aftonbladets avslöjande i höstas. Hans kumpan, advokaten och socialdemokraten Claes Borgström, får i stället axla manteln.
bullet Jämställdhetsminister: Luciano Astudillo (S) 37
En tänkbar framtida arbetsmarknadsminister. Men Astudillo är fortfarande ung och får den här gången nöja sig med jämställdhetsfrågorna. De är å andra sidan viktiga för de rödgröna och att en man får jobbet anses modernt.
bullet Integrations- och demokratiminister: Gustav Fridolin (MP) 26
Så snart Fridolin meddelade sin återkomst till politiken blev han storfavorit som Peter Erikssons efterträdare. Fridolin anses dessutom given som minister i en rödgrön regering. Hans engagemang mot rasism och för Folkrörelsesverige ger honom jobbet som integrations- och demokratiminister.
Kulturdepartementet
bullet Kulturminister: Leif Pagrotsky (S) 58
Mona Sahlin skulle gärna ta in en outsider direkt från kulturlivet. Men med en koalitionsregering blir S-ministrarna alltför få för några utsvävningar. Och Paggan vill Sahlin inte vara utan.
Miljödepartementet
bullet Miljöminister (och vice statsminister): Maria Wetterstrand (MP) 36
Med språkröret Maria Wetterstrand på posten ska miljöfrågorna få ny tyngd i regeringen. I ett nära samarbete med miljörörelsen ska hon leda omställningen av Sverige till ett förnyelsebart och utsläppsfritt drömland. Hennes popularitet och starka ställning i det rödgröna samarbetet gör henne också given som vice statsminister vid Mona Sahlins sida.
Näringsdepartementet
bullet Närings- och utvecklingsminister: Peter Eriksson (MP) 51
Som ett av Miljöpartiets språkrör är Eriksson självskriven departementschef med tung portfölj. Vi tror på näringsdepartementet men Mona Sahlin lär av Maud Olofssons misstag och delar ansvaret på två. Peter Eriksson slipper Volvo och Vattenfall och får i stället ägna sig helt åt nya gröna jobb och entreprenörskap.
bullet Industri- och energiminister: Tomas Eneroth (S) 43
I metallarbetaren från Växjö får fordonsindustrin en efterlängtad vän. Han kommer även hålla hårt i statliga Vattenfalls tyglar och med Eneroth på posten är det slut med utförsäljningen av statens bolag. Eneroth får även energipolitiken på sitt bord.
bullet Infrastrukturminister: Lena Hallengren (S) 36
Ordförande i riksdagens trafikutskott och partiets röst i infrastrukturfrågor. Att Mona Sahlin tror på Hallengren blev tydligt när hon utsågs till en av talespersonerna inför Socialdemokraternas kongress i höstas. Bakgrund som förskole- och ungdomsminister i Göran Perssons sista regering.
Socialdepartementet
bullet Socialminister: Lars Ohly (V) 53
Själv drömmer Ohly om arbetsmarknadspolitik men det är en fråga som Socialdemokraterna håller hårt i. I gengäld kräver Ohly att få sätta större avtryck än vad företrädaren Göran Hägglund (KD) har gjort som chef på socialdepartementet.
bullet Socialförsäkringsminister Veronica Palm (S) 37
Socialdemokraterna gör som Moderaterna och norpar åt sig den politiskt känsliga sjukförsäkringsfrågan. Förtroendet går till Veronica Palm som fått allt större utrymme sedan Mona Sahlin blev partiledare. Palm är den som oftast syns i sjukdebatten i dag.
bullet Folkhälsominister: Alice Åström (V) 50
Ett av de säkraste ministerkortet bland vänsterpartisterna. Lång erfarenhet och dessutom partiets gruppledare i riksdagen. Som före detta missbrukare har Åström en trovärdig bakgrund för att ta sig an folkhälsofrågan.
Utbildningsdepartementet
bullet Utbildningsminister: Ylva Johansson (S) 46
Med sin långa ministererfarenhet och starka ställning ses Johansson som självskriven i Mona Sahlins lag. Hon lämnar vård- och äldrefrågorna bakom sig och tar plats som chef på utbildningsdepartementet. Den tidigare skolministern får nu ansvar för vuxenutbildning, högskola och forskning.
bullet Skol- och gymnasieminister: Nalin Pekgul (S) 42
S-kvinnornas ordförande väljs in i regeringen och får jobbet som skolminister. Hade själv planer på att bli lärare och var med och startade läxläsning i Tensta. Med sitt raka sätt och bestämda åsikter kommer hon matcha företrädaren Jan Björklund (FP) i debatterna.
Utrikesdepartementet
bullet Utrikesminister: Carin Jämtin (S) 45
Om S förlorar Stockholm för andra valet i rad lockas oppositionsrådet Carin Jämtin tillbaka till regeringen. Utrikesdepartementet kan hon sedan åren som biståndsminister. Nu tar hon ett rejält kliv uppåt och blir Sveriges röst i världen. Att Jämtin valdes in i det mäktiga verkställande utskottet i höstas är ett säkert tecken på att hon nu har en central ställning i partiet. Och bara en sådan person kan bli utrikesminister i en S-ledd regering.
bullet Handelsminister: Margareta Winberg (S) 62
Fick aldrig bli svensk EU-kommissionär men nu hämtar Mona Sahlin tillbaka veteranen Winberg från statliga Svenska spel och gör henne till handelsminister. Få politiker har en bredare bakgrund än Winberg som kommer att klara jobbet galant.
bullet Biståndsminister: Hans Linde (V)
Doldis som lyfts fram av vänsterpartisterna själva. Höll hög profil i den utrikespolitiska debatten i riksdagen nyligen och utnämndes av Bildt till de rödgrönas talesperson i frågan. Men Linde får nöja sig med biståndsportföljen och som vänsterpartist är han nog glad över att alls få sätta foten på UD.
bullet Migrationsminister: Anders Lago (S)
Kommunalrådet från Södertälje vet vad han pratar om när han kräver att fler kommuner ska hjälpa till med flyktingmottagandet. Populär politiker med hög trovärdighet i frågan.
check Fotnot Ministerfördelningen bygger på den senaste opinionsmätningen från Sifo. Med 24 personer i regeringen går 16 poster till Socialdemokraterna, 5 till Miljöpartiet och 3 till Vänsterpartiet. Vi har även räknat med att Mona Sahlin vill ha en jämn könsfördelning i sin regering. Tolv män och tolv kvinnor alltså.