Kylan tar många liv

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-02

Dödligheten ökar vid låga temperaturer

Vinterns hårda grepp om Sverige har lett till att flera människor än normalt har dött.

Faller temperaturen med tio grader ökar dödligheten med sju procent.

Det visar ny forskning från Umeås universitet.

Säsongens onormalt kalla vinter har orsakat stora problem för tågtrafiken, fastighetsägare och bilister runt om i landet. Men de låga temperaturerna kan också ha orsakat fler dödsfall än vid vanliga vintertemperaturer.

Ny forskning visar att den "normala" dödligheten stiger med 0,7 procent för varje grad temperaturen sjunker. Sjunker temperaturen med 10 grader, vilket varit vanligt denna vinter, stiger alltså dödligheten med 7 procent.

Drygt 40 dör

– När det gäller värme ser man att effekterna korrelerar mot antalet dagar som är extremvarma. Men för kyla kan det slå till ganska rejält utan att vara så extremt ihållande, det räcker egentligen om det blir kallt ett par dagar, säger Joacim Rocklöv, som står bakom forskningen, till Sveriges Radios Vetenskapsnyheter.

Forskningen bygger främst på statstik från Stockholmsområdet.

En normal vinterdag dör det cirka 40 personer i huvudstaden. Men är det 10 grader kallare än normalt dör cirka 3 personer till per dygn.

Drabbar folk över 45

Allra tydligast är sambandet mellan kyla och dödlighet för dem över 45 år. Enligt Joacim Rocklöv är det just hjärt- och kärlrelaterad dödlighet som ökar vid kallare temperaturer.

– Det beror ju på att temperaturen påverkar blodtrycket, den påverkar hur trögt blodet flyter,  och den gör att din hjärtrytm går upp. Allt detta gör att det blir en större belastning på hjärtat, säger han till SR.

Joacim Rocklöv lägger fram sin avhandling vid Umeå Universitet i april i år.