Tsunamivarning i hela Stilla havet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-27

En tsunamivarning är utfärdad för hela Stilla havet efter jordbävningen i Chile.

Hundratusentals människor kan vara i fara.

Nu evakueras människor från sina hem på bland annat Samoaöarna och Hawaii.

Det kraftiga skalvet inträffade ute till havs cirka 90 kilometer från den chilenska kusten i morse. Minst 85 människor har dödats.

Nu hotar en efterföljande tsunami som kan påverka långt många fler människor. Vågen rör sig med samma hastighet som ett jetflygplan.

Det amerikanska tsunamicentret, NOAA, har utfärdat en varning som gäller i hela Stilla havet. Sammanlagt berörs en fjärdedel av världens alla länder.

– Hundratusentals människor kan vara i fara. Allt beror på hur stor energi och hur stora vattenmassor skalvet för med sig, säger svenske seismologen Reynir Bödvarsson.

På lördagseftermiddagen började evakueringen på flera öar i Stilla havet, bland annat Samoaöarna och Hawaii.

Förs i säkerhet

Tidigare under dagen slog en 2,3 meter hög våg in mot kuststaden Talcahuano. Det var vid 17-tiden den högsta registrerade vågen hittills i de hotade områdena. Enligt CNN fick lokalbefolkningen på pats ingen varning innan tsunamin anlände.

En våg rapporteras också ha slagit till mot Robinson Crusoe i Juan Fernández-arkipelagen. Det är oklart hur stor förödelse den orsakat, men enligt lokala myndigheter saknas tre personer. En mindre flodvåg uppges också ha nått Påskön och Galapagosöarna.

Uppgifter om vilka skador som kan ha uppstått till följd av tsunamin saknas ännu.

Går inte att se

Det går inte att se på havsytan att en tsunami är på väg. I stället mäts aktiviteten i vattnet med hjälp av mätstationer, bojar, som är utplacerade i havet.

– NOAA har registrerat två meter höga vågor längs de sydamerikanska kusterna. Men det är inte våghöjden som är avgörande, utan mängden vattenmassa som vågorna för med sig in, säger seismolog Björn Lund, även han på Uppsala universitet.

Exakt hur hårt tsunamin slår till runt om i Stilla Havet går därför inte att förutse.

– Kommer det inga rapporter om större vågor längs kusterna i Sydamerika, bör den inte kunna slå till så hårt i resten av regionen. Däremot kan den bete sig annorlunda åt andra hållet, så varningarna kommer att ligga kvar, säger Björn Lund.

Inga åtgärder

Svenska utrikesdepartementet hade vid lunchtid på lördagen inte vidtagit några extraordinära åtgärder med anledning av tsunamivarningen.

– Vi följer mediebevakningen och har kontakt med våra ambassader runt om i världen, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst.

Texten uppdateras fortlöpande