”Allt handlar om självförsakelse”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-17

Opus Dei lockar till sig ungdomar på den oskyldiga läxläsningen.

Sen börjar mardrömmen – välj bort det du tycker bäst om, eliminera dina känslor och din njutning.

– Det handlar om självförsakelse, säger Ia Modin, avhoppare från Opus Dei.

Ia Modin.

Hon berättar att det börjar tidigt i åldrarna, med något som liknar en skola eller någon annan oskyldig verksamhet. Det kan handla om läxläsning, läsgrupper, idrott eller matlagningskurser – i Opus Deis regi.

– De börjar redan i mellanstadieåldern, för att försöka hinna påverka killarna och tjejerna, säger Ia Modin.

Undervisningen innehåller egentligen inget konstigt ur ett historiskt perspektiv, säger Ia Modin. Opus Dei lär ut traditionellt konservativa katolska värderingar.

– Ungefär som man levde i katolska samhällen på 1800-talet, säger hon.

Försaka dig själv och dina känslor

Kärnan i Opus Dei heter självförsakelse. För att visa din kärlek till gud måste du försaka dig själv, gå emot dina känslor och intuition. Enligt Ia Modin börjar kontrollen redan i skolåldern. De ungdomar som anses tillräckligt motiverade får en andlig ledare som lär ut hur de ska leva. En gång i veckan träffas elev och ledare för ett privat samtal.

Så småningom ber ledaren ungdomen att försaka de saker som hon tycker om.

– Om hon sett att du tycker om socker i teet så ska du strunta i det, tycker du om att sova länge ska du gå upp tidigt. Om du har en pryl du tycker om så ska du ge bort den, berättar Ia.

Visa för Gud

Genom att försaka sig själva ska medlemmarna visa för Gud att de kan kontrollera sina egna kroppar – för hans skull.

– Många tjejer i Opus Dei får ätstörningar. De ser matkontroll som ett medel att bestämma över sin kropp, säger Ia Modin.

Njutning ska stävjas, känslor kontrolleras. Opus Dei ber dig att stå över känslorna och styra med ditt intellekt.

– "Du vet att du gör det som är rätt" är en vanlig tröst till en medlem som mår dåligt över att ha tappat kontakten med familjen. "Du får helt enkelt strunta i hur det känns", berättar Ia.

Alltid skämmas

I Opus Deis värld är du aldrig tillräcklig. Många dras med skam.

– "Du är en papperskorg men gud kan använda dig som vas och sätta blommor i dig.", säger de. Du går ständigt runt och grubblar på om du är tillräckligt bra.

En medlem bör heller inte ifrågasätta. Opus Deis grundare sade att: "Det är inte vår stil att ifrågasätta - du ska lyda."

Inte låta sig luras

Ia Modin uppmanar unga personer som kommer i kontakt med rörelsen att se upp och inte låta sig luras av den snälla förpackningen.

– Katolska kyrkan har alltid haft självförsakelse som käpphäst. Opus Dei har skruvat det ett steg extra. Men i dagens samhälle vet vi faktiskt vad det gör med psykologin hos människor och hur skadligt det är att överösa människor med skuld och skam.