Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Kvinnorna känner inte igen sig

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-15

Meg Westergren och Claudia Galli känner inte igen sig i rollen som trakasserade skådespelarskor. Stadsteatern i Stockholm tycker inte heller att bilden i media är rättvis.

De kvinnliga skådespelare som Aftonbladet varit i kontakt med känner inte igen sig i bilden av den trakasserade skådespelerskan.

– Det har väl hänt att det varit tvärtom – att skådespelerskor tjusat till sig en roll genom att behaga regissören, säger Meg Westergren.

Hon har under sina 58 år i rampljuset aldrig känt sig trakasserad på grund av sitt kön.

– Jag var väl inte tillräckligt snygg, säger hon och fnittrar.

Slapp undan

Kanske var det så att hennes kända föräldrar - Håkan Westergren och Inga Tidblad- verkade avskräckande på flirtsugna regissörer och arbetsledare.

– De hade nog för mycket respekt för mina föräldrar, säger hon.

Meg Westergren har aldrig märkt att skådespelerskor skulle ha trakasserats av manliga arbetsledare men har däremot sett motsaten - att vissa skådespelerskor tjusat till sig roller genom att "vara behagfulla".

Inte heller Let's Dance-deltagaren och skådespelerskan Claudia Galli känner igen sig i rollen som trakasserad skådespelerska.

– Jag har aldrig blivit utsatt för trakasserier i mitt jobb. Aldrig någonsin, säger hon.

Skådespelerskan Marie Göranzon låter trött när Aftonbladet tar upp ämnet.

– Jag har lämnat den här skiten bakom mig. Jag har uttalat mig så mycket om detta. Du får fråga någon av de yngre, säger hon.

Problem med tystnad

Filmregissören Colin Nutley säger att ett av de största problemen inom svensk film- och scenkonst är att ingen kvinna träder fram och berättar.

– Branschen är så liten, alla känner alla och alla är beroende av varandra för att få roller. Du biter inte den hand som föder dig, säger han.

I dag presenterade Ekot en undersökning som visar att nästan varannan skådespelerska uppger att hon utsatts för sexuella trakasserier på sin arbetsplats. 1 672 medlemmar i Teaterförbundet har svarat på Ekots anonyma undersökning. Av de var 529 skådespelare.

Tipsa |
Aftonbladet

ANNONS