Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Skådespelerskor sex- trakasseras på jobbet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-15

Den kvinnliga skådespelerskan satt på en middag med sina kollegor.

– Det var inte meningen att jag skulle höra det, men jag hör ändå att de sinsemellan bestämmer vem av dem som ska ta mig först på natten, säger hon till Ekot.

Och Ekots granskning visar att hon är långt ifrån ensam.

Var tredje kvinna som jobbar inom svensk teater och film har blivit sexuellt trakasserad.

1 672 medlemmar i Teaterförbundet har svarat på Ekots anonyma undersökning om sexuella trakasserier.

Varje tredje kvinna trakasserad

Och resultatet är dystert.

Var femte man, och var tredje kvinna som jobbar inom svensk teater och film har blivit sexuellt trakasserad. Värst drabbade är kvinnliga skådespelare. Av dem svarar nästan varannan ja på frågan.

– Jag var med i en serie på tv. Min roll skulle under en scen bli våldtagen i ett litet hus av skådespelaren som spelade den manliga huvudrollen. När vi höll på med scenen började regissören skämta om hur han kört upp en strumpsticka i underlivet på en kvinna. Senare på kvällen satt vi på hotellet vid ett långbord. Det var inte meningen att jag skulle höra det, men jag hör ändå att de sinsemellan bestämmer vem av dem som ska ta mig först på natten, berättar en kvinnlig skådespelerska för Ekot.

Kräver sex – för roll

Och undersökningen visar att det ofta är just en arbetsledare - teaterchefer, regissörer eller producenter – som utför trakasserierna, eller kräver sex för att kvinnan ska få jobb och roller.

– Jag var på turné och teaterchefen var med på en middag. Jag nämner vid något tillfälle under samtalet att han gärna ska komma ihåg mig till nästa säsong för nya roller. Sen när han ska gå, ska han ju gå till rummet på samma hotell som jag bor på och han lutar sig fram till mig och säger "jag bor i nummer 32”, säger en annan skådespelerska till Ekot.

”En grundläggande rättighet”

Diskrimineringsombudsmannen ser allvarligt på resultatet som framkommit i Ekots undersökning.

– En arbetsplats där det förekommer sexuella trakasserier i så pass hög utsträckning är ju inte en jämställd arbetsplats. Det är en grundläggande rättighet att inte behöva bli missgynnad eller att bli trakasserad på grund av sitt kön i arbetslivet, säger Ulrika Johansson som jobbar hos Diskrimineringsombudsmannen till Ekot.