Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Schlingmann (M) kritiserar valfusk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-14

”Det är ett regelbrott och det är inte acceptabelt”

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

Fusket i Stockholmsmoderaternas provval inför riksdagslistan får kritik av partitoppen.

– Det är inte acceptabelt, säger partisekreterare Per Schlingmann till TT.

Ytterligare fall av misstänkt fusk är under utredning.

Mats Rudin (M) hamnade på åttonde plats på riksdagslistan i M-provvalet i Stockholms stad. I fredags stängdes han av eftersom han betalat medlemsinträdet för flera personer.

Schlingmann ser fallet som en tydlig överträdelse:

Inte acceptabelt

– Det är ett regelbrott och det är inte acceptabelt.

220 partimedlemmar samlades i lördags till nomineringsstämma för att spika riksdagslistorna. Men stämman beslutade att skjuta upp valet en vecka på grund av uppgifter om fler oegentligheter i provvalet.

Schlingmann är nöjd med att Rudin trätt tillbaka och har fullt förtroende för hur M i Stockholms stad hanterar fallet. Han tror inte att fusket påverkar förtroendet för partiet, som går framåt i Sifos senaste opinionsmätning.

Finns anledning att se över

I M ansvarar varje regionalt förbund för valproceduren. I fjol antog partiets arbetsstämma en etisk policy för hur valsedlarna ska sättas samman. Någon central skärpning av regelverket är ännu inte aktuell, säger Schlingmann.

– Men det kommer absolut att finnas anledning att se över hur vi sköter våra nomineringsprocesser inför valet 2014 och vad jag förstår så har också Stockholm sagt att de ska göra det.

Aftonbladet-TT