Storoffensiven i Marja har startat
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-13
Hårda strider i morse mellan Nato-ledda styrkor och talibaner
I natt inledde USA-ledda styrkor en massiv offensiv mot talibanerna i Marja i Helmand-provinsen i södra Afghanistan.
Tidigt i morse hördes explosioner och skottlossning i utkanten av staden.
Taktiken bygger på en variant av den som USA använde i området för sju månader sedan.
I fjol somras gjorde 4 000 amerikanska soldater överraskande och plötsliga framstötar nattetid in i Garmser- och Nawa-distriktens dalgångar där talibaner höll stånd.
Operation Khanjar (dolk) sågs som en succé, och de flesta upprorsmän flydde därifrån. Få valde att stanna och strida mot tungt beväpnade soldater som ryckte fram aggressivt innan de intog nyckelområden.
Bättre framtid
USA-styrkorna och den afghanska armén arrangerade sedan omedelbart möten med äldre ledare. De berättade att styrkorna kommit för att stanna och gav löften om att regeringen i Kabul kunde erbjuda invånarna en bättre framtid än de islamistiska talibanerna.
Men redan då inskärpte amerikanska befälhavare att den verkliga utmaningen handlar om Marja, ett bördigt jordbruksdistrikt och källan till det mesta av allt opium i världen.
Brigadgeneral Larry Nicholson, den amerikanska marinens befälhavare i södra Afghanistan, berättade för reportrar under Dolk-offensiven:
– Det här är för allt i dalen utom för Marja. Det spar vi till senare.
Inga överraskningar
Nu, mitt i vintern, har Nicholson åter skickat in sina män i striden. Och åter understryker han att Afghanistans armé måste spela en roll på alla nivåer under Operation Mushtarak (tillsammans) som Marja-offensiven kallas.
En stor skillnad mellan de båda offensiverna är att inget överraskningsanfall används för Marja. Staden och det omgivande området, där uppskattningsvis 125 000 människor lever, har under lång tid varit föremål för en militär uppbyggnad. Där finns nu uppskattningsvis 15 000 militärer från Nato, Afghanistan och USA.
Nato har öppet diskuterat sina planer, och soldaterna har vällt in i hundratals. Samtidigt har familjer flytt från sina hem inför de befarade våldsamheter. Och många talibaner har fått erbjudanden om att fly eller att gå över till den afghanska regeringssidan.
Den långvariga uppbyggnaden inför offensiven i Marja har också skapat offentligt uttryckta förväntningar om att kunna "ändra spelet", vilket USA:s president Barack Obama och andra hoppas på.
Befälhavaren för USA- och Natostyrkorna, generalen Stanley McChrystal, har samtidigt tagit fram en strategi som bygger på att militära segrar omedelbart ska följas upp med utvecklings- och biståndsinsatser.
Aftonbladet-TT-AFP