Forskare: Därför stannar västmakterna i Afghanistan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-08

Ska trupperna stanna eller lämna? Om västmakterna lämnar Afghanistan finns det risk för att landet utvecklas till ett nytt Somalia.

– Det kan bli kaos om talibanerna får härja fritt, säger Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

Peter Wallensteen.

Situationen i Afghanistan är unik. FN ger sig normalt inte in i ett land förrän de stridande parterna slutit ett fredsavtal. Men något sådant finns inte i Afghanistan. FN och västmakterna ingrep för att stödja den ena sidan, den så kallade nordliga alliansen, i kampen mot talibanerna.

– Man är där på ett annat sätt än vad som är vanligt i konflikter. Det är en svår uppgift. Man måste vara beredd på strider när man kommer in och stödjer ena parten i en konflikt, säger Peter Wallensteen.

Det viktigaste nu är att hitta förhandlingspartners bland talibanerna - så att ett fredsavtal mellan grupperna kan komma till stånd. Detta var också den viktigaste frågan vid en internationell Afghanistankonferens i London i slutet av januari - att bredda stödet för den sittande regeringen som stödjs av västmakterna.

– Om man inte hittar förhandlingspartners bland talibanerna finns det risk för att våldet trappas upp eftersom motståndarsidan uppfattar truppnärvaron som en fientlig handling, säger Peter Wallensteen.

Som i exemplet Somalia, 1992, där krigsherrar till slut tvingade ut amerikanerna med våld ur landet.

– När de lämnade uppstod ett ännu värre kaos och pirater tog över, säger Peter Wallensteen.

Han tvivlar på att att de utländska trupperna skulle ha förvärrat våldet i Afghanistan, som vänsterpartiet exempelvis påstår. Men uppdraget kunde definitivt ha skötts bättre.

– Västvärlden glömde bort Afghanistan i skuggan av Irak kriget. Uppdraget har inte följts upp ordentligt, säger han.