Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

S säger nej till lågstadielärare

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-07

Socialdemokraterna vill inte återinföra lågstadielärare – Men efterlyser hjälplärare i svenska och matematik

Socialdemokraterna hoppas hitta talanger inom bland annat teknik, fysik och matte, som inte skulle hitta till läraryrket annars.

Regeringen vill återinföra lågstadielärare.

Ingen bra idé, anser socialdemokraterna.

De ser hellre hjälplärare i svenska och matte – a' la en brittisk modell.

På tisdag presenterar utbildningsminister Jan Björklund (FP) en ny lärarutbildningsreform.

Regeringens plan är, som Aftonbladet berättade i går, bland annat att återinföra klassläraren på lågstadiet och även ändra inriktningen mot en bredare lärarutbildning, istället fokusera på ett par specialämnen, som det är nu.

”Kommer riva upp reformen”

Men Socialdemokraterna är inte förtjusta i förslaget, och om de rödgröna vinner valet kommer Socialdemokraterna kämpa för att förändringarna aldrig genomförs, säger Marie Granlund, riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

– Jag tror att vi kommer att riva upp reformen om det inte finns möjligheter till specialisering, säger Granlund till Svenska Dagbladet.

– Det är bra att lärarna ska läsa mer matte och svenska, men man måste ge studenterna möjlighet till ordentlig fördjupning. Man måste kunna fortsätta att jobba i arbetslag och ta in lärare som har en enorm kunskap i ämnet, även när det gäller de mindre barnen.

Brittisk modell

Socialdemokraterna vill istället jobba enligt den engelska ”Teach first”-modellen, där man snabbutbildar studenter som pluggat teknik, fysisk och matte i pedagogik.

– Det är ett väldigt spännande koncept för att rekrytera duktiga elever som läst teknik, fysik och matte på högskolan. Det handlar om att man läser pedagogik i ett år och sedan jobbar som hjälplärare, alltså obehörig och inte tillsvidareanställd, i de mest utsatta områdena, säger Granlund till SvD.

Många stannar kvar

Tanken är att hjälplärarna ska jobba i ett par år – och sedan återgå till sin ordinarie karriär. Eller att de istället ska fasta för läraryrket och välja att skaffa behörighet.

– Man har lyckats få in många duktiga i Storbritannien som annars inte skulle ha sökt läraryrket, säger Marie Granlund.