Facebook kapades: 70 000 kr försvann

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-05

”Det är ju självklart jobbigast för dem som har blivit lurade, men det känns så hemskt att det skedde genom att de litade på mig”, säger Anna Millegård, vars Facebook-konto kapades.

Bedragaren låtsades vara Anna Millegård, 25, på Facebook.

Och när ”Anna” bad sina vänner om hjälp när hennes bank krånglade, lurade bedragaren åt sig 70 000 kronor.

Men banken vill inte betala tillbaka några pengar till de lurade – eftersom de själva lämnat ut bankuppgifterna.

Nu varnar polisen för den nya typen av bedrägeri.

Ann-Charlotte Wejnäs, vid citypolisen i Stockholm, varnar nu människor för att lämna ut sina kontouppgifter på Facebook.

När Anna Millegård i onsdags skulle logga in på sitt Facebook-konto fungerade plötsligt inte inloggningsuppgifterna.

Efter ett par försök gav hon upp, och gick istället in på Hotmail. Där låg ett öppnat mail med begäran om nytt Facebook-lösenord.

– Jag har ju inte skickat en sådan begäran, så jag förstod nästan direkt att något var fel, säger hon till Aftonbladet.

”Ring bank och polis”

Hon loggade in på Facebook med det nya lösenordet, och hittade en massa chattkonversationer – mellan ”sig själv” och hennes vänner.

– Då såg jag en massa olika bankdosenummer, så jag ringde upp de här personerna och sa att de skulle ringa sina banker och polisen på en gång, säger hon.

Det visade sig att bedragaren, som utgett sig för att vara Anna Millegård, hade kontaktat hennes vänner och bekanta, och bett om hjälp för att logga in på banken. Personen har sagt att ”Annas” bankdosa inte fungerade, och har frågat andra om de kan skicka sina nummer – bara för att se att det fungerar.

Känner skuld

Ett par av vännerna trodde på bedragaren, och lämnade ut sina uppgifter för att hjälpa den de trodde var Anna.

– Jag har verkligen tagit på mig en stor del av skulden. Det känns så smutsigt, de här människorna har ju trott att de pratar med mig, det har gett den här personen uppgifter som de trodde att de gav mig, i största förtroende. Det känns jättejobbigt, jag var chockad ganska länge, säger Anna Millegård.

Den ena vännen blev av med 66 000 kronor. En annan med 5 000 kronor.

– Nu vill banken tydligen inte ge tillbaka några pengar till dem, eftersom de har lämnat ut uppgifterna frivilligt, säger Anna Millegård.

Polisen varnar

Nu vill polisen varna för att lämna ut kontouppgifter via till exempel Facebook.

– Vi behöver hjälp med att återigen uppmana människor att aldrig lämna ut sina uppgifter. Om någon ber om hjälp och man vill hjälpa, ring då upp personen och dubbelkolla att det verkligen är rätt person som ber om hjälp, säger Ann-Charlotte Wejnäs, förundersökningsledare och brottsförebyggare mot bedrägerier vid citypolisen i Stockholm.

Personen är misstänkt för dataintrång och bedrägeri alternativt penninghäleri.

ANNONS