Metamfetamin flödar in över Sveriges gräns

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-31

Missbruket här för att stanna - ungdomarna värst utsatta

Drogen metamfetamin ökar explosionsartat i Sverige.

Och det är ungdomarna som står för användningen.

– Tyvärr är det här ett missbruk som kommit för att stanna, säger Lars Hansson, nationell narkotikaspecialist på Tullverket.

Tullens beslag av metamfetamin ökade förra året med cirka 150 procent jämfört med året innan.

Sammanlagt togs 124,7 kilo i beslag 2009, enligt färska siffror från Tullverket.

Även beslagen innanför Sveriges gränser ökar, visar en gemensam rapport från rikskriminalpolisen och tullen.

Lättare att framställa

Att missbruket av metamfetamin ökar beror främst på att drogen har blivit lättare att framställa, säger Lars Hansson, nationell narkotikaexpert på Tullverket.

– Tidigare framställdes den oftast av efedrin-tabletter i farliga laboratorieprocesser, men nu har kriminella nätverk upptäckt att det är effektivare med en kemikalie som heter BMK. Med hjälp av den kan man hoppa över flera led i framställningsprocessen.

Alla beslag som görs av drogen kopplas till kriminella organisationer i Litauen. Drogen fraktas in i personbilar och lastbilar via Karlshamn, Frihamnen i Stockholm, Öresundsbron och Helsingborgs Hamn.

Men missbruket är utspritt över hela Sverige.

Främst ungdomar

– Det är främst ungdomar som missbrukar den här drogen. De mer rutinerade drogmissbrukarna försöker undvika den, säger Lars Hansson.

Anledningen är att metamfetamin är mycket starkare och farligare än systerdrogen amfetamin. Många användare vittnar om starka psykiska och fysiska besvär när ruset går ur kroppen.

– Alla expert är överens om att den här är en mycket mer destruktiv drog än amfetamin. Det är mycket oroväckande att ungdomar utsätts för den, säger Lars Hansson.

"Här för att stanna"

Metamfetamin säljs precis som andra droger – på gatan och över internet. Drogen är starkt beroendeframkallande och kan både dras in i näsan, drickas, injiceras, ätas och rökas.

Rikskriminalpolisen och Tullverket har precis sammanställt en rapport om drogens utbredning och hur den kan stoppas. Myndigheterna har också inlett samarbete med både Interpol och polis- och tullmyndigheter i Norden.

– Det är positivt att vi lyckas stoppa stora mängder av drogen från att komma in i Sverige, men tyvärr tror jag att det här är ett missbruk som kommit för att stanna, säger Lars Hansson.