Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

SÅ får du halverad elräkning

Uppdaterad 2020-01-21 | Publicerad 2010-01-30

Expert: Det går att minska kostnaden med hälften

Temperaturen sjunker i botten och elpriserna skjuter i höjden.

Men det går att spara pengar på minskad elförbrukning.

– Man kan få ner kostnaden med hälften, säger elrådgivaren Magnus Askaner.

Elrådgivaren Magnus Askaner.

Det är inte bara kylan och snön som slår rekord denna vinter. Även elpriserna når rekordhöjder.

Låga nivåer i vattenmagasinen i kombination med avstängda kärnkraft och kyla är förklaringen.

Och din elräkning kan bli en dyr historia. För en eluppvärmd villa blir kostnaden cirka 600-700 kronor högre i januari jämfört med förra årets januarimånad, säger elrådgivaren Magnus Askaner.

För personer i lägenheter blir det inte riktigt lika dyrt. Här kommer kostnaden bli cirka 60-70 kronor högre i januari jämfört med januari förra året.

Sprida ut förbrukningen

Men det finns flera enkla sätt att ta till för att sänka elkostnaderna.

– Den bästa sättet om man bor i villa är att elda i braskaminen, om man har en sådan. Långsiktigt kan man installera en bergvärmepump, då får man ner kostnaden med cirka hälften, säger Magnus Askaner.

Man kan också försöka att ”sprida ut” sin el-förbrukning under dygnet.

– Vi använder mest el under morgontimmarna, runt klockan sju och åtta. Man kan tänka en extra gång om man verkligen behöver tända alla lampor, koka kaffe eller slå på spisen så fort man stiger upp, säger Magnus Askaner.

Högt pris 2008

Kostnaden för en kilowattimme ligger under januari på cirka 63 öre. Med pålägg, skatter och andra avgifter ger det för en typisk elvärmekund med ett rörligt elavtal en kostnad på mellan 125 och 130 öre per kilowattimme.

Senast elpriset var så högt var hösten 2008. Då låg vattenmagasinen på en mycket låg nivå efter en torr sommar.

– Men det ändrades sig snabbt eftersom hösten bjöd på mycket regn. Men den här periodens höga elpriser ser ut att hålla i sig längre, säger Magnus Askander.

Här är de hetaste och enklaste tipsen för att få ner elkostnaderna under vintern:

Undvik att använda torktumlare och torkskåp. Efter en blöt dag i snön kan du hänga upp kläderna på ett räcke i badrummet i stället.

Byt ut alla lampor mot lågenergilampor, och var noga med att släcka lyset när du inte behöver det.

Byt ut gamla vitvaror mot nya. Nya vitvaror kräver mycket mindre el. Den kostnad man lägger på exmpelvis en ny kyl sparas in på el under kylens livslängd.

Dra ut alla laddare när de inte används. Trots att ingenting laddas drar en laddare kopplad till eluttaget en liten mängd el. Var också noga med att inte ladda exempelvis en dator i onödan.

Stäng av alla datorer och tv-apparater när de inte används. Datorer som står drar mycket el, speciellt om man räknar med bredband, routers och olika servrar.

Tänk på hur mycket el familjen förbrukar och sprid ut elförbrukningen över dygnet. Alla familjemedlemmar behöver exempelvis inte duscha efter varandra.

Använd inte tvättmaskinen i onödan.

HITTA BILLIGASTE BOLAGET