Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Han har varit en dr Jekyll och mr Hyde”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-29

Lindbergs agerande kan påverka folkets förtroende för polisen

Det kallas för en av de värsta skandalerna inom svensk polis – den före detta polischefen Göran Lindberg som häktats misstänkt för våldtäkt.

Och skandalen kan skada svenskarnas förtroende för polisen.

– Det är klart att en sådan här vidrig sak påverkar, säger Jan Karlsen, ordförande i Svenska Polisförbundet.

Ackompanjerad av smattret från fotoblixtar leddes i går Göran Lindberg in i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt.

Att uppmärksamheten blev så enorm beror på att Lindberg inte bara är en före detta polischef – han är även en känd jämställdhetsförespråkaren och tidigare rektor på Polishögskolan och brotten han häktades för är våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt mot barn. Just de brott han verkat för att förhindra.

"Systemet har fungerat"

Polisen är, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, den myndighet i Sverige som allmänheten har det största förtroendet för. 59 procent av svenskarna har till och med högt förtroende.

Men Lindberg-fallet, som det kommit att kallas, hotar att skada den viktiga tilliten.

– Den blir alltid skadad när någon medarbetare gör saker man absolut inte ska. Vi kan bara hoppas att allmänheten kan skilja på sak och person och förstå att även polismyndigheten är uppbyggd av människor och att en och annan som inte ska vara där slinker in, säger Jan Karlsen, ordförande i Svenska Polisförbundet.

– Det är så klart svårt att vara rationell i sådana här lägen men jag hoppas att folk kan se att polisen faktiskt gjorde sitt jobb. Vi hade span på honom, vi grep honom och nu är han häktad. Så systemet har fungerat.

"Folk skäms"

Karlsen har blivit kontaktad av flera polisförbundsmedlemmar de senaste dagarna.

– De är så klart upprivna. De säger att de skäms över vad han (Lindberg) gjort och säger att de tycker synd om offren. Det är ju en katastrof om det visar sig att han är skyldig, i så fall har han varit en dr Jekyll och mr Hyde, jobbat med de här frågorna samtidigt som han begått de här brotten. Man känner sig dubbelt lurad, säger Karlsen.

Stefan Holgersson är polis i Stockholms län och har bland annat skrivit en doktorsavhandling om bristerna inom polisen.

"Bara en fasad"

Han hoppas att Lindberg-fallet kan få igång en diskussion inom polismyndigheten.

– Jag ser att poliskollegor resonerar på två olika sätt. Dels väcker det frustration och besvikelse när en så pass hög företrädare gör sig skyldig till sådana här brott som vi inom polisorganisationen jobbar hårt för att till exempel få kvinnor att anmäla, säger Holgersson.

– Dels hoppas många att det ska tvinga igång en diskussion om hur höga företrädare inom polisen framställer sig själva. Många inom polisen har blivit irriterade över att ledningen hela tiden är så måna om att vara politiskt korrekta, synas i rätt sammanhang och föra fram vissa budskap. Och många uppfattar att det hela rör sig om floskler som bara utgör en fasad. Lindbergsärendet blir ju ett talande exempel på detta. Förhoppningsvis kan det så småningom komma ut något positivt ur detta. Man hoppas att ledningen tar tag i de verkliga värdegrundsproblemen istället för att nöja sig med att presentera att man gjort det.

ANNONS