Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Obamas ödestal i morse

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-28

Pressad president riktade in sig på jobben – och homosexuella i armén

NEW YORK. Omdebatterade ”Don't ask, don't tell”-principen är historia.

Homosexuella ska få tjänstgöra i den amerikanska armén – öppet.

Det meddelade Barack Obama under nattens ”State of the union”-tal.

– Vi måste leva upp till principen att alla är lika mycket värda, hette det.

UPPHÄVER CLINTONS PRINCIP Här inleder Barack Obama sitt tal till kongressen sent i natt.

”State of the union”-talet i natt – det som USA:s president håller i kongressen i slutet av januari varje år – har beskrivits som Barack Obamas viktigaste någonsin.

Efter förra veckans fiasko, när den republikanske utmanaren Scott Brown vann extravalet i Massachusetts och berövade demokraterna supermajoriteten i senaten , behövde han gjuta nytt liv i sitt presidentskap, återupprätta förtroendet för den ifrågasatta sjukvårdsreformen och övertyga den amerikanska allmänheten om att han är förmögen att göra något åt den höga arbetslösheten.

Mycket av talet – ”The ties that bind”, som det kallas – kom också att handla just om kommande åtgärder för att sätta fler amerikaner i jobb.

Jobben måste stå i fokus

– Jobben måste, och kommer, att stå i fokus under 2010, framhöll presidenten.

– Därför vill jag se en jobbproposition så mitt skrivbord så fort det bara går.

D stora nyheten var att Obama bad kongressen att upphäva den ”Don't ask, don't tell”-princip som infördes under Bill Cintons tid i Vita huset.

Den innebär att det är förbjudet för homosexuella att tjänstgöra i det militära, men lika förbjudet för armén att fråga rekryternas sexuella läggning.

Nu vill presidenten, precis som han lovade under valrörelsen 2008, att homosexuella ska kunna tjänstgöra – utan reservationer.

– Vi måste leva upp principen att alla människor har lika värde, sa han till kongressen.

Vill stimulera ekonomin

Obama vidare vikten av fortsatt stimulans av den amerikanska ekonomin.

– Jag föreslår att vi använder 30 miljarder dollar som Wall Street har betalat tillbaka efter stödåtgärderna till att ge mindre banker och småföretag de krediter de behöver för att överleva. Jag vill också ge skattelättnader till alla företag som nyanställer, hette det.

Därtill upprepade han idén från tidigare i veckan om en frysning av alla icke-essentiella offentliga utgifter från och med nästa år.

– Jag vet att många av mina egna partikamrater inte gillar det förslaget, men jag tror det är nödvändigtvändigt för att vi ska kunna få någon form av kontroll över budgetunderskottet, sa presidenten.

Det över 70 minuter långa talet omfattade också förslag om en omfattande utbyggnad av kärnkraften, satsning på förnybar energi, inskränkningar av de så kallade lobbyisternas inflytande i Washington, en omprövning av högsta domstolens beslut att lätta på restriktionerna för ekonomiska kampanjbidrag, en satsning på ökad export och slopade skattelättnader för alla som tjänar över 250 000 dollar om året.

Kriget i Irak ska avslutas

Vad gäller den omstridda sjukvårdsreformen vädjade presidenten till kongressen att inte ge upp.

– Inte nu. Inte när vi är så nära. Låt oss försöka hitta ett sätt att avsluta det här jobbet för det amerikanska folket.

Obama vidhöll att kriget i Irak ska avslutas, men försvarade också den utökade truppnärvaron i Afghanistan.

Den svåra frågan om stängningen av Guantanamo-basen berördes dock inte alls i talet.

Han uppehöll sig också länge vid de behovet av utökat samarbete över blockgränserna och påminde om att det finns mer som förenar än skiljer alla amerikaner åt, oavsett politisk filosofi.

– Vi är hitskickade för att tjäna våra medborgare, inte våra egna ambitioner. Låt oss visa att vi kan jobba tillsammans, sa han till de församlade senatorerna och representanterna.

Aftonbladets
bloggar