Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Polisen kritiseras i stor knarkhärva

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-26

Polisen filmade männen när de lastade ur en lastbil – förmodligen fylld av amfetamin.

Sedan lät ordningsmakten lasten försvinna.

Nu anklagas poliserna för otillåten brottsprovokation.

Ett stort amfetaminmål avslutades i går i Stockholms tingsrätt.

Ett jättelikt narkotikamål avslutades i går i säkerhetssalen i Stockholm. Nio män står åtalade för grova narkotikabrott och riskerar långa fängelsestraff.

Kräver 15 års fängelse

Kammaråklagare Karin Bergstrand har yrkat minst 15 års fängelse för den utpekade huvudmannen i härvan. För ytterligare sex åtalade kräver hon mellan 10 och 14 års fängelse, skriver Dagens Nyheter.

Bakgrunden till narkotikamålet är flera beslag av amfetamin och cannabis som polisen gjorde under 2009. Den 28 januari förra året ingrep polisen när 70 kilo amfetamin lastades av från en holländsk blomsterlastbil till en personbil vid Årsta partihallar i södra Stockholm. Polisen har även beslagtagit 13 kilo amfetamin och drygt 22 kilo cannabis i andra beslag.

Dubbelt så stor last

Men nu verkar det som att polisen har missat det allra största partiet droger. Den 8 oktober 2008 filmade en spanare från Rikskriminalen när tre män lastade 12 lådor – dubbelt så många som vid tillslaget 28 januari – från en holländsk lastbil till en Mercedes. Lådorna var av samma sort som vid det senare tillslaget och kammaråklagare Karin Bergstrand misstänker att även de var fyllda av amfetamin och cannabis.

– I min fantasi var det dubbelt så mycket som vi tog i januari. Var det sedan tog vägen vet vi inte, säger Karin Bergstrand till DN.

Otillåten brottsprovokation

Lasten som försvann har spelat en stor roll i rättegången. Flera av de åtalades advokater har frågat sig om polisen medvetet släppte lasten för att kunna binda fler personer till brottet, vilket skulle innebära otillåten brottsprovokation.

En anklagelse som tillbakavisas av Karin Bergstrand.

– Det finns ingen polis i världen som skulle ha släppt det. Det här var i inledningarna av spaningarna när man filmade nere vid Årsta partihallar. De här blomsterbilarna var av intresse och då passade man på att filma en blomsterbil. Det var först när de personer som hämtade kartongerna dök upp i ett annat sammanhang som man reagerade, säger Karin Bergstrand till DN.

Dom i målet kommer den 9 februari.