Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Experten skeptisk till många huskurer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-25

”Rädd att jag skulle få ont i magen av vitpeppar”

När Aftonbladet efterlyste läsarnas huskurer mot vinterkräksjukan blev svaren många och sträcker sig från vodka till silver.

Smittskyddsinstitutets Kjell-Olof Hedlund är dock skeptisk till många av kurerna och använder själv hälsofil.

Huuuah!

Den helt klart vanligaste huskuren mot Vinterkräksjukan är att svälja hela vitpepparkorn.

Kjell-Olof Hedlund är chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet och försöker hålla ögonen öppna efter olika huskurer. Han säger att han ofta hör talas om att folk använder vitpeppar mot kräksjukan.

– Vad jag vet finns det inga medicinska studier som visar att det hjälper. Men det är helt klart den mest utbredda huskuren och används på förskolor och äldreboenden.

Tror inte på alkohol

Han tycker dock att de som verkligen tror på vitpeppar ska fortsätta äta det.

Har du själv ätit pepparkorn för att slippa bli sjuk?

– Nej. Nej, det har jag aldrig provat. Jag är rädd att jag skulle få ont i magen då.

Flera läsare tipsar om att så kallade råmjölkstabletter innehåller viktiga antikroppar mot magsjuka. Men inte heller detta tror Hedlund är särskilt effektivt.

– Råmjölkstabletter tillverkas av mjölk som kalven skulle få. Det ger väl motståndskraft mot kalvens sjukdomar men jag har svårt att tro att det hjälper för människor.

Att använda vodka, Underberg eller någon annan sorts alkohol är också ett vanligt tips. Men kanske inte så bra för den som redan är sjuk.

– Man undrar ju vad magen säger. En stor dos alkohol kanske sätter fart på magen men att det skulle skydda tror jag inte. Men vi har väl alla provat en liten stänkare på semestern och hoppats att det skyddar.

Inte tungmetaller

En läsare lovar att så kallat kollodialt silver skyddar mot sjukdomen. Här tycker dock Hedlund att det finns anledning att vara försiktig.

– Nu börjar jag bli lite orolig. Jag tycker inte att man ska börja stoppa i sig tungmetaller. Det här tror jag måste utredas mer.

En kur som han inte vill avfärda är åksjukemedicinen postafen som minskar känslorna av illamående.

– Det kan lindra illamåendet och jag vet att folk äter det för att må bättre. Man blir alltså inte mindre sjuk men man mår bättre.

Ett annat vanligt tips är att använda hälsofil och andra produkter för att få magen i balans.

– Här tror jag att man har det mesta att vinna. Man kan hjälpa tillfrisknandet genom att få igång magen. Det är ju snabb tömning både uppåt och nedåt, kan man då fylla på så är det bra.

Hur gör du själv när du blir magsjuk?

– Då lägger jag mig och lider. Tack och lov går det över väldigt snabbt. När det går över äter jag vanlig acidofilus eller något sådant som man kan köpa i mataffären. Jag tycker magen blir bättre då.