Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Nu är de redo för valfighten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-20

I dag möts partiledarna i årets första debatt.

Det är åtta månader kvar till valet – men nu smäller det.

I dag drabbar partiledarna samman i riksdagen.

– Det kommer att bli en tuff debatt, säger Karin Pettersson, kommunikationschef för Socialdemokraterna.

Partiledardebatten, den första efter juluppehållet, följs av ytterligare tre debatter inom en och en halv vecka.

– Det är nu det börjar hetta till, jag tror att både väljare och media uppfattar det som ett väldigt viktigt val mellan två tydliga alternativ. Det gör att det blir ett bra debattklimat, säger Karin Pettersson.

Egen överenskommelse

De rödgröna surfar på den senaste tidens debatt om sjukförsäkringen och lanserade dessutom en egen överenskommelse så sent som i går.

För alliansen handlar det framför allt om att hitta tillbaka till inrikespolitiken efter EU-ordförandeskapet.

– Det gör man bäst genom att ställa åsikter och alternativ mot varandra, säger HG Wessberg, statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt.

Till skillnad från oppositionen är han mycket hemlighetsfull om hur Moderaterna vill driva de kommande debatterna.

Rödgrön oenighet?

En inte allt för djärv gissning blir dock att alliansen skjuter in sig på de rödgröna överenskommelserna om försvaret och sjukförsäkringarna. Frågor som varifrån pengarna ska tas och hur stor den rödgröna enigheten egentligen är lär inte vänta på sig.

– Den bästa debatten är den som tydliggör skillnader, ambitioner och viljor hos partierna. Då krävs att båda sidor har klara linjer, säger HG Wessberg.

VÄNSTERPARTIET

Partiledare: Lars Ohly

Status: Har kommit i skymundan i det rödgröna lagbygget och vacklar i opinionen. Inom partiet finns de som ifrågasätter samarbetet med S och MP.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Att slå ur underläge behöver inte vara dåligt. Vänsterpartiet har chans att sticka ut som det radikala alternativet i frågor om till exempel skatter och välfärd. Väl inne i samarbetet tänker man ta för sig.

Vänsterpartiet har blivit den rödgröna familjens högljudda lillebror, men saknar en riktig profilfråga.

Behöver hitta ett eget spår för att locka nya väljare.

SOCIALDEMOKRATERNA

Partiledare: Mona Sahlin

Status: Det rödgröna samarbetet har satt sig. Men S har ännu svårt att tackla oppositionsrollen. Samtidigt slipper man det tunga regeringsansvaret och har alla möjligheter till attack och nytänkande.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Socialdemokraterna är Sverigebäst på att vinna val och snart är det dags för partiets bästa gren. I dagsläget talar opinionen för seger.

I Sverige röstar vi på parti, inte på person. Men med två tydliga allianser blir ledarfigurerna centrala. När det kommer till förtroende ligger Sahlin långt efter Reinfeldt.

MILJÖPARTIET

Peter Eriksson och Maria Wetterstrand

Språkrör: Maria Wetterstrand/Peter Eriksson

Status: I valet blev de näst minsta parti. I dag har de parkerat sig som opinionsmätningarnas tredje största. Just nu går det mesta Miljöpartiets väg.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Starkast i det rödgröna blocket.

Profilfrågan, klimatet, är hetare än någonsin och Maria Wetterstrand har idolstatus bland väljare både till vänster och höger.

Har de formtoppat för tidigt? Motståndarna hoppas det. Risken är att både medier och väljare hinner tröttna på framgångsmaskinen MP före valet.

CENTERPARTIET

Maud Olofsson

Partiledare: Maud Olofsson

Status: Har tappat mer än en tredjedel av väljarna sedan förra valet. Att Maud Olofsson fick både Saab och Vattenfall i knäet har knappast hjälpt till att lyfta partiet.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Trots motgångar i opinionen står Maud Olofsson stark internt. Lyckas hon bara samla ihop partiet och få styr på färdriktningen kan vinden fortfarande vända.

Centerpartisterna är inte vana vid opinionssiffror runt låga fyra procent. Risk finns för att modet dalar till osunda nivåer.

FOLKPARTIET

Folkpartiets Jan Björklund.

Partiledare: Jan Björklund

Status: FP är alliansens terrier: enveten och med ett okuvligt självförtroende som sällan står i proportion till storleken. Får snart sin första EU-kommissionär och därmed också en ny minister på hemmaplan.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Klarar sig bäst av alliansens småpartier. Har sedan länge patent på skolfrågan, men klarar sig trots det från att falla i enfrågefällan.

Har visserligen inte förlorat på allianssamarbetet på samma sätt som Centern och Kristdemokraterna, men har ändå fått dålig utdelning i opinionssiffrorna. Leijonkungseffekten saknas.

KRISTDEMOKRATERNA

Göran Hägglund, partiledare.

Partiledare: Göran Hägglund

Status: ”Verklighetens folk” har visat sig vara mer svårflirtade än Hägglund kanske hoppats på. Trots charmoffensiven fortsätter nya, folkliga KD att ligga under riksdagsspärren.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus KD har en liten, men ändå trogen, skara väljare och brukar få hjälp av ”broder fyra procent”, det vill säga borgerliga stödröster.

Har inte bara usla opinionssiffror. Saldot på uppfyllda vallöften är heller inget vidare: homoäktenskapet gick igenom, vårdnadsbidraget blev ingen succé och sänkt bensinskatt kan ha varit årtiondets mest feltajmade vallöfte.

MODERATERNA

Fredrik Reinfledt (M).

Partiledare: Fredrik Reinfeldt

Status: Det mesta har gått på sparlåga medan partiledare Reinfeldt ägnat hösten åt att leda EU. Nu gör han allt för att återta initiativet här hemma.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Alliansen minskar i opinionen, men själv står Fredrik Reinfeldt säker. Som statsministerkandidat är han betydligt populärare än motståndaren Mona Sahlin.

Moderaterna blev det nya arbetarpartiet och gick till val på fler jobb. Nu stiger arbetslösheten och en rejäl dos pedagogik krävs för att övertyga väljarna en gång till.

DÅ MÖTS DE I DEBATTER I JANUARI

I dag: Partiledardebatt i riksdagen. Följ den live på aftonbladet.se. Här finns debatten, kommentarerna och läsarnas kommentarer.

24 januari kl 21.15: Duell mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin i SVT.

27 januari kl 16.00: Duell mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin i Sveriges Radio.

31 januari kl 20: Partiledardebatt med samtliga riksdagspartier i SVT.