"Jag sitter kvar i samma skit"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-19

Utförsäkrade Alexandra får inga svar

Alexandra Johansson, 30 år, är inte imponerad av förslaget.

I dag presenterade oppositionen sitt förslag till ny sjukförsäkring.

Men utförsäkrade Alexandra Johansson är inte imponerad.

– Jag får inget svar på vad som händer med mig. Jag sitter kvar i samma skit, säger hon.

Sedan oktober har Aftonbladets läsare kunnat följa Alexandra Johansson från Surahammar när hon beskrivit sin vardag som först sjukskriven och senare utförsäkrad.

I dag har hon tagit del av oppositionens sjukförsäkringsförslag men är inte imponerad. Alexandra säger att för henne är förslaget valfläsk som inte visar på så många skillnader.

– Jag får inga garantier så för mig gör det varken till eller från. Jag har fortfarande ingen aning, säger hon till Aftonbladet.

”Tid att återfå förtroendet”

Mest frågande ställer hon sig till när reglerna ska träda i kraft och vad som kommer att hända med henne och alla andra som redan utförsäkrats.

– Ingenstans står det hur jag som individ ska kunna komma tillbaka med samma SGI som tidigare.

Hon säger att det kommer att ta tid att återfå förtroendet för systemet, något som fördröjs ytterligare av bristen på information.

– Jag behöver klara och tydliga besked på när det här kommer att ske. Jag vill ha de akuta insatserna mer uppstaplade. Fram med all fakta.

Vägrar svara på frågan

Aftonbladet har varit i kontakt med Socialdemokraterna för att få svar på Alexandras frågor och höra hur de nya reglerna hade påverkat henne.

Men partiet vill inte gå in på ett enskilt fall och vägrar därför svara på frågan om Alexandras situation hade sett annorlunda ut med deras regler.

Ylva Johanssons pressekreterare Peder Palmstierna säger att reglernas tillämpande bör lämnas åt de myndigheter som ska fatta besluten.

– Vi är inte kvalificerade att göra den bedömningen och det är inte heller vår sak.

Rödgröna eniga om
sjukförsäkring
Rödgröna eniga om
sjukförsäkring