Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Kultureliten på nätet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-01-13

Fem kultur- och nöjesbloggar som tävlar om Stora Bloggpriset

Den 3 februari utses Sveriges bästa bloggare. Och det är du som väljer vilka de är. I dag: bloggarna med koll på kultur och nöje,

Magnus Häglund, 39, medgrundare av den uppmärksammade tv- och filmbloggen Weird Science.

Det finns hur många svenska tv- och filmkritiker som helst, varför behövs er blogg?

– Min bror, Kjell, som jag startade bloggen med, har handplockat de absolut kunnigaste och bästa film- och tv-kritikerna i Sverige, och på Weird Science kan de alla känna sig fria att gå djup­are och längre.

Vad definierar bra tv- och filmkritik, för Weird Science?

– Vi bestämde oss tidigt för att inte recensera. Det kändes inte intressant att bara fälla ett avgörande. Det handlar mer om att reflektera, och visa vad man underbygger sina reflektioner och åsikter med. Bra kritik handlar om att få fram varför något är bra eller dåligt.

Era skribenter räds inte att kritisera andra kritiker, varför är det relevant?

– Åsikter om film är en offentlig debatt. Och för att kunna föra någon sorts dialog krävs det att man refererar till vad andra sagt, bra eller dåligt. Men det handlar om att hänvisa till hur andra har tänkt om ett verk, inte i att hacka på dem personligen.

Varför bör Weird Science vinna Stora bloggpriset?

– Vi har bäst bevakning, med bredd, djup och egna infallsvinklar och är mest underhållande.

Det ordas ofta om vad som är världens bästa tv-serie, kan du skänka lite klarhet?

– Weird Science har ingen officiell hållning, men jag personligen hade länge ”Firefly” som favorit. Det är en western med rymdskepp, det går inte att komma på något mycket bättre. Men i dag håller jag ”Boston legal” som favorit. Van­sinnigt välskriven.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– ”Absolute Promethea” av Alan Moore. Det är en stor lyxutgåva av en serieroman.

Omröstningen – så går den till

1. Bloggpanelen nominerar
En inbjudan har skickats ut till de 100 mest betydelsefulla bloggarna i Sverige om att delta i bloggpanelen till Stora Bloggpriset. Inbjudan baseras på de bloggar som är mest länkade till, mest valda som favoriter och mest trafikerade enligt Bloggportalen.se. Ett antal bloggare är även specialinbjudna. Panelen nominerar fem bloggar i varje tävlingskategori. En blogg kan bara nomineras i en kategori.

2. Folket röstar
Mellan den 7 och 22 januari kan svenska folket gå in och rösta på Storabloggpriset.se.

3. Vinnarna presenteras
Den 3 februari anordnas en galakväll på Nalen i Stockholm där vinnarna presenteras och prisutdelningen av Stora Bloggpriset sker.

Stora
Bloggpriset