Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Bomb kan ha varit hämnd

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-01-12

Tidningsuppgift: Ägaren till klubben anmälde två personer från gänget Black Cobra

Nattklubben Buddha Lounge utsattes för ett sprängattentat. Enligt tidningsuppgifter ska sprängningen ha att göra med ett tidigare utpressningshot.

Bomben totalförstörde hela entrén till nattklubben Buddha Lounge.

Nu visar det sig att ägaren till klubben tidigare anmält två personer från gänget Black Cobra för utpressning – och bomben kan ha varit hämnd, enligt Sydsvenskan.

– Just nu försöker vi hitta ett motiv till dådet, säger polisens spaningsledare JB Cederholm.

Bomben detonerade runt klockan tre på måndagsmorgonen i Malmö och förstörde hela entrén till nattklubben Buddha Lounge. Smällen var så kraftig att ett tiotal butiksfönster på andra sidan gatan förstördes.

Ingen skadades av bomben – men enligt uppgifter till Sydsvenskan kan dådet röra sig om hämnd från gänget Black Cobra.

En av ägarna till klubben ska enligt tidningen ha spelskulder till en frontfigur i det kriminella gänget.

Utsatt för utpressning

JB Cederholm är spaningsledare vid polisen i Malmö och håller i utredningen. Han vill inte kommentera uppgifterna om att gänget Black Cobra skulle ligga bakom bomben men bekräftar att en av männen som äger nattklubben tidigare har anmält två män för olaga hot och utpressning.

– Med anledning av det greps två personer förra tisdagen, de anhölls av åklagaren och begärdes häktade men släpptes av Malmö tingsrätt i fredags, säger JB Cederholm till Aftonbladet.

På fredagen var männen fria – på måndagsmorgonen detonerade bomben.

Polisen har just nu inga misstänkta för dådet, ingen är gripen men flera personer är intressanta för utredningen.

Försökte skrämmas

– Vi försöker att hitta motiv till varför man lägger en sprängladdning utanför en restaurang, och de här två personerna som varit frihetsberövade är helt klart intressanta i utredningen. Men det finns även andra, säger JB Cederholm.

Sprängningen är rubricerad som allmänfarlig ödeläggelse. Polisen misstänker att gärningsmännen aldrig var ute efter att skada någon.

I stället handlade det om att skrämma ägarna.

– Nu jobbar vi vidare med den tekniska utredningen, vi förhör folk och jämför med andra tidigare brott i Malmö som kan ha kopplingar till det nu inträffade, säger Cederholm.