Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

New York vill minska salthalten i maten

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-01-12

Hoppas minska saltet med 25 procent

New Yorks populäre borgmästare Michael Bloomberg har redan tagit sig an rökningen och transfetterna.

Nu siktar han på nästa hälsofiende: Saltet. I en stor kampanj ska saltet i maten minskas med en fjärdedel.

Ett liknande arbete utförs nu inom EU, berättar Irene Mattisson på Livsmedelsverket.

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg.

New York har på många sätt varit trendsättande när det gäller hälsofrågor och regler kring kost.

Under Bloombergs tid som borgmästare har han bland annat förbjudit rökning på restauranger och reglerat förekomsten av transfett i livsmedel, två trender som sedan spridit sig över världen.

Nu lanserar myndigheterna i New York ett initiativ för att minska innehållet av salt i färdigmat och på restauranger. Målet är att genom organisationen "National salt reduction initiative" minska saltinnehållet med 25 procent i hela landet.

Hoppas på livsmedelsindustrin

Målet är att få ner antalet amerikaner som varje år dör av högt blodtryck, hjärtattacker och slaganfall. I dagsläget är siffran häpnadsväckande 800 000 varje år.

Nu hoppas New York att livsmedelsindustrin frivilligt ska haka på trenden och minska tillsatsen av salt, skriver Reuters.

Att få med sig tillverkarna är avgörande eftersom bara 11 procent av allt salt en amerikan får i sig kommer ur det egna saltkaret, resten tillsätts innan maten säljs.

”Viktigt för folkhälsan”

Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, berättar att Sverige länge arbetat på samma sätt. Genom att rikta in sig på livsmedelsindustrin.

– I New York tänker de helt rätt. Konsumenten kan inte minska saltintaget själv eftersom det mesta av saltet tillsätts inom industrin.

Därför har Livsmedelsverket nyligen skärpt saltkraven hos livsmedel märkta med nyckelhålet. Ett arbete pågår också för att ta fram gemensamma regler och riktlinjer för hela EU.

Eftersom ett högt saltintag tydligt kopplas till flera viktiga hälsoproblem bedömer Livsmedelsverket salthalten som viktig för den svenska folkhälsan.

– Vi äter också för mycket salt. På Livsmedelsverket har vi ett råd att man borde halvera saltintaget, säger Irene Mattisson till Aftonbladet.