Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Tror inte på något längre

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-11

Anette Hellgren, Unionens klubbordförande på Saab: ”Det här är smaklöst”.

Facken tar inte GM:s besked på allvar. Anställda på Saab har inte hört ett knyst om nedläggning i dag.

– Det här är smaklöst. GM:s tajming är urusel och de bär sig riktigt illa åt, säger Anette Hellgren, Unionens klubbordförande på Saab, till TT.

Trots nedläggningshot har stämningen på Saab i dag varit munter.

– Cyniskt nog har vi tillverkat vår första cabriolet 9-3 här i Trollhättan, säger Anette Hellgren med ett sarkastiskt skratt.

Hon är trött på alla budskap - ena dagen försäljning, andra dagen nedläggning; försäljning, nedläggning och sedan upprepning igen.

– Jag trodde vi hade veckan på oss att värdera buden. Det är ett märkligt sätt av vd:n att komma med ett sånt här pressmeddelande innan man talar med oss i företaget, säger hon.

Skapar osäkerhet

IF Metalls förbundsordförande, Stefan Löfven, är också trött på de dubbla signalerna.

– Det är irriterande och skapar en enorm osäkerhet bland våra medlemmar, hälsar han genom sin tillförordnade pressombudsman Lisa Wernstedt.

Han ser inget nytt i vd:s uttalande.

– Det är precis samma besked som kom i fredags, säger Stefan Löfven genom Lisa Wernstedt.

Förhandling i massmedia

Anette Hellgren förstår inte varför GM gång på gång släpper beslut till massmedia. Besluten borde diskuteras inom företaget innan de fastställs.

– Det är ett mycket märkligt beteende. Det verkar som att man vill ha förhandling inför öppen ridå, varför vet jag inte, säger hon.

Anette Hellgren har jobbat på Saab i 24 år. En nedläggning skulle drabba henne och hennes kollegor mycket hårt. Alla förlorar de jobbet och sina älskade arbetskamrater.

– Det är en oerhörd sorg att bli av med arbetet och mina arbetskamrater. För Sveriges del är det förfärligt att man kapar ett utav fordonsindustrins fyra ben. Det kommer att få ödesdigra konsekvenser.

8-10 000 beroende av Saab

Hur många kan bli arbetslösa om Saab lägger ned?

– Vi är 3500 som jobbar på Saab, men alla våra underleverantörer berörs. Totalt är 8-10 000 personer beroende av Saab.

Vad är nästa steg?

– Först och främst måste vi ta reda på vad som har hänt. I morgon arrangerar vi en manifestation här ute kl 12 för att visa vårt missnöje med hur GM hanterar Saab.

Aftonbladets
bloggar
Aftonbladets
bloggar