”Kvinnor babblar – män är sociala”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-30

Den pratige manlige näringsministern uppfattas som social och trevlig.

Den kvinnliga som babblig.

– De har en uppförsbacke, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Kvinnor med makt över traditionellt manliga områden har det tuffare än män.

De granskas hårdare och får stå ut med skällsord som kopplas till könet när det går dåligt.

Enligt Peter Esaiasson visar forskningen att vi bedömer manliga och kvinnliga politiker olika.

Heta skott

– Vi bedömer personen utifrån kön istället för att göra en oberoende analys. Vi kommer inte ifrån föreställningen om manligt och kvinnligt, säger han.

Att fördomsförklara en kvinna behöver inte vara negativt, men för kvinnor med makt över manliga områden är det en törn i sidan.

– De har en uppförsbacke. I grund och botten stämmer Maud Olofssons antagande om svårigheten med att vara kvinna och näringsminister, säger Peter Esaiasson.

Könet är en av flera bedömningsfaktorer, men inte den starkaste. Partipolitik och beslut är starkare, säger Peter Esaiasson.

Och det är just vid impopulära beslut som könsföreställningarna bubblar upp till ytan. Då flyger de kvinnliga skällsorden som heta skott i luften.

– Maud Olofsson beskrivs som babblig, kaxig och påstridig när hon agerar bestämt. En manlig näringsminister med samma attityd hade kanske kallats beslutsam eller modig, säger Henry Montgomery, professor i kognitiv psykologi vid Stockholms universitet.

”Som en mamma”

En annan kvinnlig politiker som får utstå kritik är Mona Sahlin. Sedan hon valdes till partiledare för socialdemokraterna har de kvinnliga skällsorden haglat. "Mjuk", "mesig" och "gnällig", är några. Henry Montgomery tror att Mona Sahlins typiskt kvinnliga beteende och kroppsspråk provocerar. I synnerhet männen.

– Mona Sahlin har behållt sin kvinnliga stil. Hon slänger huvudet på sne och låter lite moderlig när hon konverserar och debatterar. Det retar gallfeber på männen. Hon är som en mamma som vet vad hon vill, säger han.

Han jämför med Fredrik Reinfelt, som enligt Montgomery, använder sig av liknande retorik-knep men uppfattas som mild och förståndig.

Det finns enskilda politiker som slår igenom könsbarriären. Peter Esaiasson nämner några finska kvinnliga försvarspolitiker och Henry Montgomery lyfter fram förbundskansler Angela Merkel.

– Hon är neutral. Inte för kvinnlig och inte för manlig. Det accepterar folk. Hillary Clinton däremot upplevdes som för manlig och åkte på motstånd.

Peter Esaiasson tror att könsföreställningarna försvinner i takt med att antalet kvinnliga politiker ökar.

– Med fler kvinnor i politiken försvagas behovet att sterotypisera. Det uppkommer när associationerna är få. Då är könet det första man tar till.

”Tuffare för att jag är
kvinna”

Josefine Hökerberg