Ja till Obamas sjukreform
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2009-12-24
Inte sedan 1895 har USA:s senat haft omröstning på julafton.
Men i dag samlas ledamöterna och röstade igenom Obamas sjukreform.
Nu kan miljoner amerikaner få rätt till offentlig sjukvård.
Efter flera dagar av förberedande omröstningar var det på julafton dags för beslut i en av Barack Obama viktigaste frågor sedan han tog över som president.
Med bara en rösts marginal röstade senaten igenom en sjukvårdsreform.
Förslaget har delat demokrater och republikaner rakt av och presidenten blev tvungen att övertyga de oberoende ledamöterna för att säkra ett ja.
I dag saknar 36 miljoner amerikaner sjukvårdsförsäkring. Det innebär att de kan stå helt utan hjälp om de blir allvarligt sjuka.
I och med att förslaget antogs idag kan försäkringsbolagen inte längre neka patienter att teckna försäkring.
– Den här julen står miljoner amerikaner utan sjukförsäkring. De riskerar att förlora allt om de blir sjuka. Nu kan allt det äntligen förändras, sa presidenten efter omröstningen.
Hård kritik
Prislappen för reformen är 871 miljarder dollar. Finansieringen sker bland annat med skattehöjningar för höginkomsttagare, vilket fått republikanerna att gnissla tänder.
Men presidenten har inte ens haft alla demokrater med sig under resans gång. Han har tvingats till en rad kompromisser och kan inte andas ut helt och hållet ännu.
Efter nyår väntar nya förhandlingar för att få fram en kompromisslösning mellan det antagna förslaget och det som tidigare röstades igenom i USA:s andra kammmare, representanthuset.
– Vi är nu otroligt nära att göra verklighet av en sjukvårdsreform i det här landet, sade Obama.
Clinton gick bet
Obama är den första presidenten som lyckats med att driva igenom frågan som stått på demokraternas agenda i decennier. För 15 år sedan gjorde Bill Clinton ett praktfiasko när han försökte sig på samma sak.