Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Jag är här för att agera”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-18

KÖPENHAMN. Tiden för tomt prat är över – nu är det dags för handling.

Så löd budskapet när president Barack Obama talade till klimattoppmötet i Köpenhamn.

Men i mycket var det just tomt prat som presidenten levererade – och många var besvikna efteråt.

USA:s president Barack Obama landade i Köpenhamn på fredagsmorgonen.

Två och en halv timme försenad var det dags för klimatmötets mest efterlängtade deltagare att hålla sitt tal inför delegater från världens alla hörn.

– Vi har kommit hit i dag inte för att tala, utan för att agera, sa Obama.

– Gör vi ingenting åt klimatförändringarna riskerar vi vår säkerhet, vår ekonomi och vår planet.

– Alla i det här rummet kan vara med och bidra till en bättre framtid för våra barn och barnbarn.

Fyra procents lägre utsläpp

Frågan är bara hur. Obama framhöll att USA är världens största ekonomi och näst största utsläppare av växthusgaser. Och precis som övriga av världens stora ekonomier måste USA minska sina utsläpp. Men Obama gav inga nya löften. I stället talade han om investeringar i grön teknik och upprepade målet om att minska utsläppen med 17 procent från 2005 års nivå. Det innebär fyra procents lägre utsläpp jämfört med år 1990, som bland annat EU satt som startår. Alldeles för lite menar övriga världen. Barack Obama upprepade också budskapet om att USA är redo att tillsammans med andra länder satsa 100 miljarder dollar per år i klimatbistånd till världens fattigaste.

Låsta förhandlingar

Såväl Obama som andra stats- och regeringschefers tal här i dag vittnar om att förhandlingarna är låsta. Inga nya budskap har kommit och mest frustrerad av alla var Brasiliens president Lula da Silva.

– Jag satt i ett möte till klockan två i natt tillsammans med världens mest prominenta politiker. Aldrig hade jag förväntat mig att jag skulle behöva vara med på ett sådant möte. Varför mötte vi alla dessa svårigheter? För att vi inte tog det nödvändiga ansvaret tidigare!

Besvikelsen stor

Besvikelsen över Obamas insats i Köpenhamn är nu stor hos många.

– Med sitt tal släckte han nästan ljuset för hela klimatmötet, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddföreningen.

– Hillary Clinton kom i går med ett hyfsat bud. Nu trodde många att Obama skulle komma med ytterligare utsläppsminskningar. Men det kom inga köttben alls. Det stoppar förhandlingarna, säger Svante Axelsson.

Enligt Axelsson är läget så illa nu att inget avtal alls i nuläget faktiskt är bättre än ett dåligt avtal.

– Tyvärr är det ett reellt alternativ just nu. Så dåligt trodde jag inte att det skulle bli.