Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

”Vattenfalls kolkraft är miljövänlig”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-22

Lars G Josefsson fortsätter att försvara Vattenfall

Under Lars G Josefssons tid som vd för Vattenfall har energibolaget gått från koldioxidutsläpp på 800 000 ton per år till 82,5 miljoner ton per år.

En jämförelse han tycker är orättvis.

– Vattenfalls kolkraft är miljövänlig, sa han i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Hans G Josefsson.

Vattenfalls vd Lars G Josefsson anser fortfarande inte att varken han eller Vattenfall begått några allvarliga fel.

Trots att bolaget planerar att jämna flera byar med marken i Tyskland – för att bryta brunkol. Trots att nya kolkraftverk ska byggas. Och trots företagets planer på att köpa kärnkraft i England.

Detta samtidigt som bolaget har direktiv från riksdag och regering att vara "ett instrument i omställningen till en hållbar energiförsörjning".

Kolkraftverk bra

– Att Vattenfall äger kolkraftverk är bra för miljön, vi sköter det på ett ansvarsfullt sätt, sa Josefsson i SVT:s Agenda, samtidigt som han kallade sig själv "en passionerad klimataktivist".

Har Vattenfall inte begått några fel alls?

– En sak vi har misslyckats med är att föra ut vad vi står för och vad vi gör, säger Josefsson till Aftonbladet efter sändningen.

Vad står ni för?

– Vi ska vara lönsamma samtidigt som vi ställer om till grön energi. Men vi kan inte stänga ner kolkraften över en natt – då slocknar ljuset och industrierna stannar. Vi ska sköta det på ett ansvarsfullt sätt.

"Det är pinsamt"

Maria Wetterstrand (MP) var också inbjuden till kvällens Agenda. Hon tycker det är pinsamt att Sveriges regering står bakom stora investeringar i kolkraftverk – samtidigt som Reinfeldt åker land och rike runt för att trumma ihop ett klimatavtal med tuffa koldioxidmål till FN-mötet i Köpenhamn.

– Man kan inte ersätta kolkraft med kolkraft. Den ska avvecklas och ersättas, säger Wetterstrand som vill att regeringens nya direktiv för Vattenfall ska fastslå just detta.

Ola Alterå, statssekreterare åt näringsminister Maud Olofsson, deltog också i kvällens debatt. Han tror att regeringens utlovade nya direktiv kan vara klara och godkända av riksdagen till sommaren.

Hur rimmar Vattenfalls agerande med de gamla direktiven om en omställning till hållbar energiförsörjning?

– Det sker en successiv utfasning av kolkraften och det är inte regeringens uppdrag att besluta om enskilda kraftverk. Staten som ägare kan bara ange en riktning, sedan är det styrelsen och ledningen som utformar hur det går till, säger Alterå.