Konspirationsteorin avfärdas av forskare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-22

Konsirationsteorin om klimathotet har orsakat en bloggbävning efter att hackare publicerat interna forskningsdokument på nätet.

Men teorin avfärdas av den svenske klimatforskaren Markku Rummukainen.

– Det verkar vara ett litet urval som har lagts ut, säger han till Aftonbladet.

Den svenske klimatforskaren Markku Rummukainen.

Hackarnas publicering av dokument från klimatforskningsavdelningen vid Universitey of East Anglia har orsakat en bloggstorm. Publiceringen, som kallas för ”Climategate”, har utlöst en konspirationsteori om att forskare överdriver klimathotet.

Markku Rummukainen är forskare vid SMHI och har vid ett flertal tillfällen suttit med i FN:s klimatpanel.

– University of East Anglia bedriver framstående klimatforskning. De är bland de främsta i världen på sitt område. Till exempel forskar de om den globala medeltemperaturen både förr och idag, säger Markku Rummukainen till Aftonbladet.

Kända forskare

Bland dokumenten som publicerats av hackarna finns en mejlkonversation mellan Phil Jones, institutets chef, och den amerikanske professorn Michael Mann. Enligt hackarna är mejlen bevis på att forskarna medvetet överdriver klimatkrisen.

– De är båda välkända och seriösa klimatforskare. Michael Mann är känd för sitt arbete att lista ut hur temperaturen har varit de senaste tusen åren medan Phil Jones har jobbat bland annat med temperaturmätningar under vår egen tid.

Enligt ett uttalande från Universitey of East Anglia har delar av informationen lyfts ur sitt sammanhang.

– Ja, det verkar vara ett litet urval som har lagts ut. Det hela känns väldigt konstigt. Samtidigt tror jag att om alla de hackade dokumenten på något sätt sammanställdes, så skulle urvalet dessutom framstå som selektivt, säger Markku Rummukainen.

Konspirationsteori

Efter hackarnas publicering sprids nu en konspirationsteori i bloggosfären om att forskarna ska ha överdrivit klimathotet. Markku Rummukainen tycker inte att det ligger någonting i det påståendet.

– Kunskapsläget underbyggs av mycket forskning under en lång tid. Visst finns det bloggare som ogillar klimatforskningen och även klimatforskare. Det som är intressant just här är att hackarna inte har hittat tydliga belägg för många av de i bloggar vanliga påståenden eller konspirationsteorier.

– Varför just University of East Anglia har blivit hackade vet jag inte. Det finns många klimatforskningsinstitut i världen. Det hade lika gärna kunnat vara något annat.

Markku Rummukainen anser att forskare med olika ståndpunkter bidrar till kunskapsläget.

– Det är många forskares resultat som ingår i kunskapsläget. Det är väletablerat att jorden blir varmare. Enligt forskningen om både naturlig och mänsklig påverkan är det mycket troligt att klimatförändringarna under vår egen tid är orsakade av människan.

Vad tror du om att hackningen sker så nära inpå klimatmötet i Köpenhamn?

– Det kan vara en slump, det kan vara avsiktligt. Det är nog bara de aktuella hackarna som vet, säger Markku Rummukainen.