Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

12 gripna i svensk-afghansk operation

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-17

Tolv upprorsmän har gripits och mängder med vapen och sprängmedel har beslagtagits i de svenska truppernas område i Afghanistan.

På måndagskvällen avslutades den större operation, som på sin första dag i onsdags skadade fyra svenska soldater och blev döden för en lokalanställd tolk.

Försvarsmakten skriver på sin hemsida att cirka 60 svenska och finländska soldater deltagit tillsammans med över 500 man från de afghanska säkerhetsstyrkorna plus soldater från andra Isafstater.

Handfull bomber

Operationen utfördes i ett område cirka fyra mil väst om Mazar-i-Sharif, den stad där huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd. Målet var att kunna gripa misstänkta upprorsmän, som förmodades befinna sig i några byar i området. Det lyckades alltså, men inte utan strider. Enligt Försvarsmakten dödades en av upprorsmännen och en av de gripna är skadad.

Under operationens gång har ytterligare hemmagjorda bomber, så kallade IED exploderat. Det var en sådan som exploderade under det svenska fordonet, en så kallad Galt, i onsdags. De svenska experterna på att desarmera IED har sedan i onsdags tagit hand om en handfull sådana bomber.

TT

ANNONS