Reinfeldt är inte för varannan damernas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-17

För EU-ordföranden Fredrik Reinfeldt är det inte prioriterat att få en kvinna på någon av de nya topposterna i EU.

– Jag kan inte säga varannan damernas för då skulle jag inte ha lyssnat in mina 26 kollegor, sade Reinfeldt på tisdagen i riksdagens EU-nämnd.

Statsministern fick flera frågor om vilken linje Sverige egentligen driver inför det extrainsatta EU-toppmötet i Bryssel på torsdag. Då ska EU-ledarna, med Reinfeldt som ordförande, nominera kandidaterna till de tre höga EU-poster som följer av unionens nya regelbok, Lissabonfördraget.

Det handlar om den nya permanenta ordföranden för EU:s stats- och regeringschefer, om den höge representanten för utrikes- och säkerhetspolitik (också vice ordförande i kommissionen) samt om posten som generalsekreterare i ministerrådet.

Vänsterpartisten Jacob Johnson undrade om det är så att Reinfeldt styr efter en linje som innebär att det blir en manlig trio som får jobben. Socialdemokraterna Carina Adolfsson Elgestam och Susanne Eberstein, nämndens vice ordförande, krävde att Sverige ska driva att minst en av posterna ska gå till en kvinna.

Jämvikt oviktigt

Men Reinfeldt kontrade med att jämn könsfördelning är inget som hans kolleger i de övriga 26 medlemsländerna i EU, tre av dem kvinnor, tycker är särskilt viktigt. Det kollegerna, eller tillräckligt många av dem, lyfter fram är att en av posterna måste gå till en politiker från den socialdemokratiska sidan.

– Det överskuggar allt, sade Reinfeldt.

Konservativa namn måste vägas upp av socialdemokratiska för att nå balans. Om han som ordförande inte skulle ta fasta på det gjorde han inte sitt jobb, hävdade han.

Regeringens och Reinfeldts plan för toppmötet är att till förrätten vid middagen, som utgör själva mötet, presentera ett namnförslag. I planen ingår också att kandidaterna ska finnas med i kulisserna.

– Men jag vill påpeka att det i sådana här sammanhang tidigare har hänt att den som varit kandidat på kvällen inte varit den som fått jobbet på morgonen, sade Reinfeldt.

Tyst om svensk

Statsministern är mycket förtegen om vad den svenska viljan är när det gäller topposterna eller om Sverige ens överväger att plocka fram utrikesminister Carl Bildt som kandidat till posten som hög representant.

Reinfeldt gjorde dock klart att Sverige helst ser att posten som permanent ordförande ska besättas av någon som kan samla ledarna runt politiska budskap, snarare än en stark personlighet som med kraft driver politik.

– Den svenska utgångspunkten är att det ska vara en konsensusskapande position, sade Reinfeldt till journalister efter samrådet med EU-nämnden.

TT