Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Vem styr – egentligen?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-17

Den onde och den gode i maktkamp om Ryssland

Medvedev och Putin. Den gode och den onde. Good cop, bad cop.

Men vem är det som bestämmer?

– Putin, säger den regimkritiska ryska journalisten Julia Latynina till Aftonbladet.

Det regnade när Dmitrij Medvedev och Vladimir Putin marscherade över Röda torget i Moskva. Putin sportigt klädd i svart tygjacka, Medvedev ledigt i blåjeans och skinnpaj. Det var natten den 2 mars 2008 och Dmitrij Medvedev hade just blivit Rysslands president. Men han skulle inte regera ensam. Där i småregnet på Röda torget lanserades det nya ryska maktsystemet: Tandemstyret. Medvedev och Putin. Putin och Medvedev.

I kväll landar president Medvedev i Sverige för toppmöte mellan EU och Ryssland. Men är det Rysslands mäktigaste man som kommer? Aftonbladet frågade två av landets främsta politiska experter, forskaren Lilija Sjevtsova, vid Carnegieinstitutet i Moskva och den regimkritiska journalisten Julia Latynina.

– Det finns en allmän uppfattning om att det är Putin som styr och ställer. Det är han som har kontroll över de finansiella, administrativa och byråkratiska resurserna. Medvedev har sitt lag, men det är inte särskilt starkt. Han har inte lyckats skaffa sig särskilt mycket resurser för sin verksamhet, säger Lilija Sjevtsova.

Högre levnadsstandard

Julia Latynina går mer rakt på sak.

– Det är mycket enkelt. Putin och människorna runt honom kontrollerar oljan, gasen och stora delar av den ryska industrin. Medvedev och människorna kring honom kontrollerar ingenting.

Det fanns förhoppningar på Dmitrij Medvedev när han blev Rysslands president förra året. Juristen från Sankt Petersburg hade en annan framtoning än Vladimir Putin med sin bakgrund i den ryska säkerhetstjänsten FSB, tidigare KGB. Putin hade visserligen höjt levnadsstandarden för många ryssar – men samtidigt hade mediernas frihet minskat och respekten för mänskliga rättigheter försvagats.

Kritiserat regeringen

Under året har Medvedev signalerat nya tider. Den frispråkiga tidningen Novaja Gazetas chefredaktör har varit inbjuden till Kreml, Medvedev har samtalat med människorättsgrupper, han har kritiserat regeringen – och därmed premiärminister Putin – för en dålig hantering av finanskrisen och han talade nyligen om vikten av att modernisera Ryssland. En självständig röst, säger många. Nej, Medvedev spelar bara sin roll, säger Lilija Sjevtsova och Julia Latynina. Tandemstyret lever vidare.

– Det är en väldigt praktisk fördelning. Medvedev får säga de här fina sakerna om rättvisa och modernisering. Det gör att han framstår som lite dum eftersom alla vet att det han säger inte har någonting med verkligheten att göra. Putin däremot säger ingenting – han bara regerar, säger Julia Latynina.

– Medvedevs image är den moderna liberalen medan Putin spelar traditionalistens roll. De spelar rollerna av ”good cop” och ”bad cop”, säger Lilija Sjevtsova.

”Som ett komplicerat schackparti”

Hon beskriver maktspelet som ett komplicerat schackparti som än så länge går som det ska.

Vad kan äventyra tandemstyret?

Om Medvedev blir för självständig och om det uppstår splittring inom makteliten – och några tar Medvedevs parti. Men än så länge har det inte inträffat, säger Sjevtsova.

Både hon och Julia Latynina är övertygade om att Vladimir Putin tänker behålla makten i Ryssland. 2012 är det presidentval igen.

– Det troligaste är att Putin återvänder till presidentposten, säger Latynina.

– Jag tror inte att de själva har bestämt sig för vilken variant de ska välja. Men en sak är helt klar: Putin har redan meddelat att han tänker kontrollera den här processen. Han tänker inte lämna makten, säger Lilija Sjevtsova.

Medvedevs besök i Sverige

Klimat, energi, ekonomi och mänskliga rättigheter står på programmet när EU möter Ryssland.

Onsdag 18 november

Toppmötet mellan EU och Ryssland inleds. Ur programmet:

10.50 Medvedev välkomnas av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso på Grand hotel.

11.00 Toppmötet inleds

13.00 Arbetslunch

15.00 Presskonferens

Frågor som ska diskuteras: Klimat, finanskris, energifrågor, utrikesfrågor, handelsfrågor och mänskliga rättigheter.