Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Beslutet som splittrar NY

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-15

Khalid Sheikh Mohammed greps den 10 mars 2003 (bilden till vänster). Han har sedan dess suttit fängslad på Guantanamobasen.

Beslutet att hålla terroristrrättegången ett stenkast från Ground Zero väcker starka känslor i New York.

Talespersoner för offrens anhöriga rasar.

– Att flytta Khalid Sheik Mohammed till New York kommer att gå till historien som det värsta beslut som någonsin fattats av en amerikansk president, säger den republikanske kongressledamoten Peter King till The Times.

New York Post framsida dagen efter beslutet.

Rättegången för Khalid Sheik Mohammed har blivit en het politisk potatis i USA.

Mannen som kallas hjärnan bakom terrorattackerna mot World Trade Center ska återvända till New York.

Tillsammans med ytterligare fyra medåtalade ska Khalid Sheikh Muhammad ställas inför en federal domstol.

Beslutet är ett led i president Obamas stängning av Guantanamolägret på Kuba.

Reaktionerna i USA lät inte vänta på sig. Dagen efter att beslutet offentliggjordes pryddes New York Posts framsida av ett vykort med texten "Welcome to New York". Under vykortet fanns rubriken "Now die!".

"Krigsförbrytare"

Kritikerna till Obamas beslut, däribland den forne borgmästaren Rudolph Giuliani som styrde staden när attackerna ägde rum, menar att presidenten glömt bort att USA ligger i krig mot islamska fundamentalister.

Giuliani fick snabbt stöd av flera ledande republikaner som anser att de terrormisstänkta är krigsförbrytare och att det därför vore mer passande att skicka dem till en militärdomstol.

Flera kritiker anser också att rättegångarna kan bli en utlösande faktor för nya terrordåd.

Advokaten Debra Burlingame, som representerar flera av offrens anhöriga, sade till New York Post att hennes klienter vädjat till president Obama att inte lägga rättegången i New York.

Ställdes mot väggen

USA:s justitieminister Eric Holder ställdes mot väggen när beslutet offentliggjordes i fredags. Bland annat ifrågasattes om de tolv utvalda jurymedlemmarna verkligen kunde vara opartiska. En annan fråga var om de misstänktas erkännanden tvingats fram efter tortyr. Holder lovade då att rättegångarna skulle genomföras med högsta juridiska standard.

Flera ledande demokrater stödjer däremot Barrack Obamas beslut att ställa de misstänkta till svars i staden där över 2000 civila dödades 11 september 2001.

Senator Jack Reed sade enligt nyhetsbyrån AP att det inte finns några som är bättre på att avgöra skuldfrågan och straffet än de som som tornen falla.

På söndagen uttryckte även USA:s utrikesminister Hillary Clinton sitt stöd. Hon passade även på att förtydliga att New Yorks nuvarande borgmästare Michael Bloomberg tycker att det är lämpligt att hålla rättegångarna i New York.

När de terrormisstänkta ställs inför rätta är ännu inte klart.

ANNONS