Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

”Sverige har inte förstått”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-12

Vattenfalls vd svarar på kritiken - och lovar bättre pedagogik

Vattenfall har misslyckats att förklara.

Och svenska folket har inte förstått.

I dag svarar bolagets vd Lars G Josefsson på den massiva kritiken mot energijätten.

”Vattenfall har försatt sig i en förtroendekris”, skriver Josefsson på DN Debatt i dag.

”Vi är medvetna om det och känner ödmjukhet inför våra yttersta uppdragsgivare - svenska folket - för att återskapa detta förtroende.”

Förtroendekrisen blev akut när det häromdagen avslöjades att bolaget har diskuterat möjligheten att sälja ut sitt svenska elnät. Det här förnekas av Josefsson och på DN Debatt reder han ut alla andra missförstånd kring den svenska eljätten.

Från svenskt till europeiskt

Grundproblemet, skriver Josefsson, är att svenska folket inte hängt med i Vattenfalls enorma förvandlingsprocess.

Det är inte längre bara ett ”helsvenskt, koldioxidneutralt Vattenfall” - det är ”ett av de ledande europeiska energiföretag som vuxit genom förvärv i Tyskland, Finland, Danmark, Polen och Holland”.

Det här har lett till problem som Vattenfall inte lyckats förklara på ett tillräckligt pedagogiskt sätt, menar Lars G Josefsson. I dag förklarar han.

Problem 1: Kolet

Länder som Tyskland och Polen får sin energi från smutsiga kolkraftverk. Eftersom Vattenfall är engagerade i Tyskland och Polen måste bolaget förhålla sig till det. Det här har ”man i Sverige inte förstått”, skriver Josefsson. Vattenfall äger i dag fem kolkraftverk i Tyskland och planerar att bygga ett till eftersom de gamla är föråldrade. Men man gör det i syfte att utveckla och förbättra och på så sätt minska koldioxidutsläppen, skriver Josefsson.

Problem 2: Kärnkraften

Vattenfall har haft problem med säkerheten i sina tyska och svenska kärnkraftverk. För två år sedan togs verket i tyska Krümmel ur drift på grund av en havererad transformator. I somras stoppades kärnkraftverket igen. Här presenterar inte Josefsson någon förklaring - utan konstaterar bara fakta: ”...det finns befogad kritik som har riktats mot oss när det gäller kärnkraftverken.”

Problem 3: Koldioxidlagring

Vattenfall släpper ut runt 100 miljoner ton koldioxid varje år - nästan dubbelt så mycket som hela Sverige. Nu vill man lindra skadan genom att lagra koldioxiden i marken. Den tyska regeringen har stoppat projektet. Lars G Josefsson konstaterar: ”Även lösningarna har sina problem och det är inte självklart att de lokala opinionerna accepterar bergrum för lagring av koldioxid.”

Den svenska regeringen har länge varit kritiska mot statliga Vattenfall. Nu ska ägardirektiven ändras. Enligt Svenska Dagbladet innebär de nya direktiven bland annat att Vattenfall ska spela en ledande roll när det gäller att ställa om till förnyelsebar energi i såväl Sverige som övriga Europa. Lars G Josefsson välkomnar nya direktiv och skriver på DN Debatt: ”Vattenfall behöver hitta en bättre balans mellan vad vi gör här och nu och vad vi vill medverka till på längre sikt.”