”Vi är övertygade om att han dyker upp snart igen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-09

Babyface-mannen slår till på vardagar mellan 14.30 och 19

Den våldtäktsman som härjar i Göteborg kan ha försökt att våldföra sig på ett hundratal kvinnor.

Och han slår alltid till på vardagar mellan 14.30 och 19.

– I helgen har han tagit det lugnt, men vi är övertygade om att han snart dyker upp igen, säger förundersökningsledare Bertil Rosenberg.

Den så kallade Babyfacemannen har slagit till i Majorna, Johannesberg, Kortedala och på Mölndalsvägen.

Sammanlagt har polisen fått in sex anmälningar som kopplas till mannen – två våldtäkter, två försök till våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande.

Men mörkertalet på mannens brott kan vara mycket större än så.

– Då vi har knackat dörr i området den senaste veckan har ett hundratal personer uppgett att en mystisk man ringt på dörren och betett sig underligt. Men det har inte anmälts och därför finns det ingen brottsrubricering på dessa fall, säger Tomas Fuxborg, polisens presstalesman.

Jobbar systematiskt

Enligt polisen går mannen systematiskt igenom alla lägenhetshus och ringer på dörrarna i jakt på nya offer. Alla offer har varit kvinnor i medelåldern.

– Öppnar fel person fotsätter han tills han hittar rätt, säger Fuxborg.

Under helgen har inga nya anmälningar kommit in. Men alla rapporterade fall har inträffat mellan klockan 14.30 och 19 på vardagar och polisen misstänker att det är då han slår till nästa gång.

– Vi har varit i kontakt med institutionsverksamhet för att se om han är intagen på någon enhet under de andra tiderna på dygnet, men än så länge har det arbetet inte gett något resultat, säger Fuxborg.

Hundratals tips

Polisen har fått in ett hundratal tips från allmänheten. Ärendet prioriteras högt, men Tomas Fuxborg uppmanar allmänheten att hålla ögonen öppna.

– Kvinnor bör vara uppmärksamma och kontakta oss så fort de ser något som kan kopplas till den här mannen. Ringer någon på dörren ska man vara försiktig och man ska absolut inte släppa in någon okänd person i hemmet.

Har ni något DNA-spår eller liknande från mannen?

– Vi har säkrat vissa spår, vad det är vill jag inte gå in på. Men jag kan säga att spåren inte leder till någon person som är känd av oss sen tidigare.

I jakten på den ökända Hagamannen, som senare dömdes för nio fall av våldtäkt i Umeå, hade polisen tidigt DNA-spår. Men mannen var inte känd av polisen sen tidigare och det dröjde lång tid innan mannen greps.

Men Tomas Fuxborg är övertygad om att Babyfacemannen snart kommer att gripas.

– Ja, han kommer inte att kunna fortsätta med sitt beteende under en längre tid.

ANNONS