Skånemoderat tar tillbaka uttalande

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-08

Säger sig ha blivit felciterad om samarbete med Sverigedemokraterna

Riksdagsledamoten Staffan Appelros (M) från Malmö sa till Sydsvenska Dagbladet att ett samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna kunde bli aktuellt i region Skåne.

Men nu drar han tillbaka sitt uttalande.

– Sverigedemokraterna är ett odemokratiskt parti som jag inte tycker att Moderaterna ska samarbeta med på någon nivå, inte heller i Malmö, säger han till Aftonbladet.

Staffan Appelros (M).

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har tidigare sagt att alliansen inte på något sätt kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna om de skulle nå framgångar i nästa års val.

Men i en uppmärksammad artikel publicerad i Sydsvenska Dagbladet i dag sa moderaten Staffan Appelros att han inte var helt främmande för ett samarbete med Sverigedemokraterna i Malmö.

– Vi i Skåne är nog mer benägna att tala med SD än partiet är på riksplan, säger han till tidningen.

I artikeln sa Appelros att Moderaterna har denna skyldighet gentemot väljarna om det innebär en chans att vinna makten i Malmö.

”Har blivit missuppfattad”

Men Appelros menar att allt är en missuppfattning – och han vill inte kännas vid uttalandet.

– Jag upplever att jag har blivit missuppfattad och felciterad i de artiklar som har publicerats i dag. Jag tycker att det är obehagligt att det jag sa tolkades så fel, säger han.

Appelros säger till Aftonbladet att Moderaterna i Skåne inte kommer att söka ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

– Moderaterna går 2010 till val och söker stöd för en alliansmajoritet. Om det uppstår ett läge med oklara majoritetsförhållanden bör vi i första hand söka samarbete med Miljöpartiet på det sätt som vi i dag ser i Region Skåne.

”Samarbete inte tänkbart”

– Men vi kommer ju inte avgå om Sverigedemokraterna röstar för en fråga som vi har lagt fram. Så vi kan inte säga att vi inte kan ta stöd från dem i en enda fråga, säger Appelros.

Det betyder att ni kan tänka er att förhandla med Sverigedemokraterna om frågor som ni vill klubba igenom?

– Nej, något sådant samarbete är inte tänkbart. Det jag menar är att om Sverigedemokraterna skulle rösta för ett av våra förslag, då ska vi inte falla i den fälla som Socialdemokraterna vill ha oss i och avgå.