Carlgren: Hade varit svårt att säga nej

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-05

Sveriges regering säger ja till rysk naturgas genom Östersjön.

Det hade varit mycket svårt att säga nej.

– Ingen seriös svensk regering skulle kunna bryta mot internationell rätt genom att säga nej, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Vilket land som helst har rätt att lägga i stort sett vilken ledning som helst på internationellt vatten. Det enda Sverige kunde säga sitt om var den rysk-tyska gasledningens påverkan på miljön. 48 mil av den 120 mil långa ledningen ska ner på havsbotten inom svensk ekonomisk zon i Östersjön.

Miljöminister Andreas Carlgren var från början skeptisk. Men på en presskonferens i dag kunde han bocka av farhåga efter farhåga.

Fågellivet? - ingen fara.

Minor och kemiska vapen? - hittills har man funnit nio minor. Två ska sprängas. Ingen fara.

Fisket? - Trålningen påverkas inte. Överenskommelse mellan Nordstream och Svenska fiskares riksförbund har träffats.

Och så vidare.

– Efter att ha gått igenom det här noga är jag nu helt övertygad om att miljökraven klaras. Jag kan med gott samvete säga det, säger miljöminister Andreas Carlgren till Aftonbladet.

Har du inga farhågor kvar?

– Ärligt talat nej.

Förutom miljöskälen har kritikerna till gasledningen pekat på de säkerhetspolitiska riskerna. Rysk militär kan komma att patrullera längs ledningen och på så sätt driva upp den militära närvaron i Östersjön. Dessutom görs Europa ännu mer beroende av rysk gas. Att ledningen är viktig för Ryssland blev uppenbart när landets premiärminister Vladimir Putin i söndags ringde upp Fredrik Reinfeldt för att lobba för ett svenskt "ja". Men enligt Andreas Carlgren har inga påtryckningar skett.

– Det här har varit en prövning som har gjorts i Sverige, helt enligt våra lagar och enligt internationellt rätt.

Hade Sverige kunnat stoppa gasledningen?

– Ja, om det hade inneburit väldigt allvarliga miljökonsekvenser. Som jag sa var jag själv inte övertygad om det skulle klara miljökraven från början.

Hur ser du på att Europa nu blir ännu mer beroende av rysk gas?

– Det är ingenting som vi har kunnat väga in i beslutet och vi skulle aldrig acceptera om något annat land lade sig i hur vi ordnade vår energiförsörjning. Men jag vet att den tyska regeringen som har 50 kolkraftverk ser att mer naturgas skulle kunna halvera utsläppen, och det är klart att jag förstår att det kan ha betydelse för dem, säger Andreas Carlgren.

Gasledningen som ska gå mellan Viborg i Ryssland och Greifswald i Tyskland ska enligt planerna vara färdigbyggd 2011.