Han tillhörde den ”okända” riskgruppen
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-03
Smittskyddsläkare: Vid kraftig övervikt har man ett ökat antal dödsfall
ÖREBRO. Politikern Jan-Erik Brohede, 48, blev svininfluensans tredje offer.
Han tillhörde en av riskgrupperna och i helgen avled han i sitt hem i Örebro.
Nu varnar läkare för att alla kanske inte känner till att de finns i en riskgrupp.
Politikerna och tjänstemännen vid Örebro läns landsting har förlorat en kollega och vän. I receptionen brinner ett ljus bredvid ett porträtt på Jan-Erik. Fritidspolitikern Christina Källman är där för att visa sin sorg.
– Han var trevlig och ambitiös. Mycket kunnig, man kunde fråga honom om det mesta. Han hade mycket kvar att ge, säger hon och skakar sorgset på huvudet.
Systern Monica Brohede Tellström säger till Aftonbladet att Jan-Erik var en väldigt omtyckt person, både privat och i arbetet.
”Vi saknar honom”
– Han var uppskattad av alla. Han var älskad och vi saknar honom.
Länets smittskyddsläkare Hans Fredlund säger att Jan-Erik Brohede dog av en hjärtinfarkt med komplikationer kopplade till svininfluensan. Enligt Fredlund hade Brohede flera riskfaktorer för svår influensa.
– Vi har erbjudit vaccin till våra riskgrupper i flera veckor. Han var medveten om att han tillhörde en riskgrupp men var inte vaccinerad.
Enligt Hans Fredlund blev Brohede snabbt sjuk, dock inte ovanligt snabbt.
– De som blir svårt sjuka följer det här mönstret. Man är lindrigt sjuk i några dagar och sen blir man snabbt sämre. Det farliga är när man får andningssvårigheter. Då måste man söka hjälp.
Okänd riskfaktor
En av riskfaktorerna som förvärrar svininfluensan är övervikt – något alla kanske inte känner till.
– Vid kraftig övervikt, betydligt över 100 kilo, har man ett ökat antal dödsfall, säger Fredlund.
En annan fara är att överviktiga är inte är registrerade hos sjukvården på samma sätt som till exempel hjärtsjuka eller diabetiker. Det gör att personen kanske inte vet att han eller hon tillhör en riskgrupp.
– Övervikten i sig betyder inte att man finns i patientregister. Inget känner till problemet om man aldrig sökt hjälp för det.
Enligt Hans Fredlund är det svårt att veta exakt hur många som tillhör riskgrupperna och det kan finnas många som inte själva vet att de kan drabbas hårt av svininfluensan.
– Vi vädjar till alla som har riskfaktorer. Om ni inte redan vaccinerat er – gör det.