Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Kan skickas hem till Norge som fria män

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-31

Kongolesiska myndigheter överväger frigivning

Norrmännen Tjostolv Moland och Joshua French dömdes till döden för mord i Kongo.

Men nu kan de bli benådade och hemskickade till Norge som fria män.

– Vi har fått besked om att det är ett möjligt alternativ, säger den norske utrikesministern Jonas Gahr Støre till VG.

Tjostolv Moland och Joshua French.

Norska myndigheter har flera gånger fått uppgifter om att dödsstraffet mot de två dömda norrmännen, Tjostolv Moland, 27, och Joshua French, 28, inte kommer att genomföras.

Och enligt nya uppgifter till norska tidningen VG kan de två männen skickas hem till Norge som fria män.

Tre alternativ

Enligt tidningen har Kongos utrikesminister Alexis Thambwe och den norske utrikesministern Jonas Gahr Støre diskuterat tre alternativ hur länderna ska lösa frågan.

Enligt det första alternativet ska norrmännen avtjäna sitt straff – avrättning eller livstid – i Kongo. Men enligt VG är detta alternativ inget som kongolesiska myndigheter önskar, eftersom det skulle innebära en stor diplomatisk belastning för landet att ha norrmännen i fängelse.

Det andra alternativet säger att norrmännen ska avtjäna en del av livstidsstraffet i Kongo för att sedan föras över till norskt fängelse. I Norge skulle straffet omvandlas till 21 års fängelse. Men enligt VG kan det bli svårt att realisera, eftersom Norge och Kongo inte har något utlämningsavtal med varandra.

Det tredje alternativet är att norrmännen sitter en kort tid i kongolesiskt fängelse för att sen benådas och föras över till Norge som fria män. Enligt VG är detta ett alternativ som kongolesiska myndigheter själva presenterat och det som blir minst komplicerat att genomföra.

Vill inte påverkar fallet

– En benådning efter ett kort fängelsestraff är möjlig. Men innan några beslut tas måste rättsprocessen i Kongo avslutas utan att Norge försöker påverka utfallet, säger Støre till VG.

Det är Kongos president, Joseph Kabila, som tar det slutgiltiga beskedet. Och det är inte ovanligt att han benådrar fångar och släpper dem fria.

– En benådning är nog den enklaste utvägen för både Kongo och Norge, säger forskaren och Kongoexperten Morten Bøås tillVG

Dömdes till döden

Norrmännen Joshua French, 27, och Tjostolv Moland, 28, dömdes båda till döden för mordet på sexbarnspappan Abedi Kasango i början av september.

De två nekade till en början. Men förra veckan kom uppgifter om att Tjostolv Moland hade erkänt mordet.

Enligt hans norske advokat, Morten Furuholmen, är Moland psykiskt instabil och erkännandet bör därför inte tas på allvar.