Allt fler gömda flyktingar i Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-29

Allt fler asylsökande som får avslag väljer att gå under jorden.

I dag gömmer sig 8 700 personer i landet – och av dem är runt 1500 är barn.

– Nu stiger det igen, sakta men säkert, säger Hans Rosenqvist vid Rikskriminalpolisen.

När en asylsökande i Sverige fått ett slutgiltigt avslag tar Migrationsverket över och uppmanar då personen att frivilligt återvända till hemlandet.

Men många av de asylsökande väljer att istället gå under jorden och håller sig undan myndigheterna. Det är då polisen tar över.

Under några år ökade antalet efterlysta asylsökande hos polisen och 2005 nåddes en pik med runt 10 600 efterlysta.

Stiger igen

Åren efter började antalet sjunka.

– Det beror på stor det att vi fick en tillfällig asyllag 2005 som innebar att de som hade fått avslag kunde få en chans till, säger Hans Rosenqvist vid Rikskriminalpolisens gränskontrollenhet.

Men nu i år är det fler och fler som går under jorden. Förre året var antalet 7 860. I september i år var siffran uppe på 8 700.

– Vi ser att det stiger nu igen. En anledning kan också vara att vi sedan 2008 har ett återtagandeavtal med Irak, säger Rosenqvist.

Stort mörkertal

Irak är ett av de länder som flest asylsökande kommer ifrån. Och många som nu får avslag på sina ansökningar och väljer att gå under jorden.

Hans Rosenqvist berättar att mörkertalet antagligen är stort och polisen inte heller känner till hur efterlysta asylsökande som i dag befinner sig i Sverige. Många av de gömda reser runt mellan olika länder i Europa.

– Man kan nog också säga att chansen att bli upptäckt inte är så stor, säger Rosenqvist.