15 000 mister sjukpenningen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-26

Försäkringskassan jobbar för att hinna meddela alla

15 000 långtidssjukskrivna kommer att utförsäkras från Försäkringskassan till årsskiftet.

Och nu jobbar kassan febrilt med att hinna informera alla i tid.

– Jag tror vi kommer klara det, men det går inte att garantera, säger Ann-Sofi Blomkvist, presschef vid Försäkringskassan.

Nästan alla av de 15 000 utförsäkrade kommer alltså bli av med sjukpenningen och istället gå över i ett introduktionsprogram hos Arbetsförmedlingen.

Tanken är att de långtidssjukskrivna ska lotsas in i arbetslivet igen. Men tills dess kommer de räknas som arbetslösa.

Nu jobbar Försäkringskassan febrilt med att meddela alla berörda om vad som händer.

Skickar brev och ringer

– Vi kommer att skicka ett brev till de här 15 000. Det är en samordnad information om vad som gäller i Försäkringskassan, samt om vad som händer i Arbetsförmedling. Och hur viktigt det är att alla anmäler sig till A-kassan för där får en högre ersättning, säger Ann-Sofi Blomkvist, presschef vid Försäkringskassan.

Brevet har skickats ut och de som inte hör av sig ska bli uppringda.

Kommer ni få ut informationen till alla?

– Ja det tror jag. Men man kan aldrig säga att vi kan nå alla, det går inte att garantera. Vi försöker med det, säger Ann-Sofi Blomkvist.

Högst 680 kronor om dagen

Den första juli 2008 beslutades det om nya regler i sjukförsäkringen. De 15 000 som utförsäkras nu har alla nått den borte tidsgränsen för sjukersättningen enligt de nya reglerna.

Den ersättning de utförsäkrade nu kommer få blir inkomstbaserad. Och medlemskap i A-kassan har stor påverkan på beloppet.

För de som redan är medlemmar i A-kassan innebär det som högst 680 kronor om dagen, men för icke medlemmar bara 223 kronor om dagen.