Mirakelräddningen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-24

Svenska Annas kroppstemperatur var 13,7 grader – nu gör CNN dokumentär om henne

Ingen annan har överlevt något liknande.

När Anna Bågenholms kropp drogs upp ur isen var hennes kroppstemperatur nere på 13,7 grader.

I morgon visar CNN en dokumentär om hur svenskan lurade döden.

Solen skiner.

Himlen är klarblå.

Våren är på framfart, men snön ligger fortfarande och täcker stora delar av norska Narvik.

Det är kväll, den 20 maj, 1999.

Fastnar under isen

Svenska Anna Bågenholm och hennes vänner har varit på en bergstopp för att njuta av utsikten och är på väg tillbaka ned. När de går över en frusen älv ramlar Anna. Hon landar på ryggen, slår i huvudet och börjar snabbt glida på isen – som sluttar nedåt – mot en del av älven som inte frusit igen.

Hennes vänner rusar mot henne, men kan bara se på hur hennes kropp sjunker ned i vattnet. De får tag på varsitt ben och sliter i dem medan resten av kroppen är fast under isen.

En av vännerna ringer SOS Alarm sju minuter efter att Anna har hamnat under vatten, när de fortfarande kämpar med att få upp henne. Det tar sjukvårdarna närmare 40 minuter att komma fram. De knyter rep runt Annas ben och släpar upp henne ur vattnet, en process som på grund av det kalla och starka vattnet tar närmare 30 minuter. När de får upp Anna Bågenholm har hon varit fast under isen och legat i vattnet i 80 minuter.

13,7 grader

Hon är livlös. ”Kliniskt död”, som läkarna säger.

Under timmarna som följer kommer Anna Bågenholm att slå ett relativt oönskat världsrekord – hon är den människan som överlever med lägst kroppstemperatur. För trots att läkarna konstaterar att hennes kropp är livlös så börjar de jobba direkt med hjärt- och lungräddning. Hon placeras i en räddningshelikopter där man fortsätter med återupplivningsförsöken under hela flygturen. Man ger henne även elchocker för att starta hjärtat – men inget ger effekt.

När helikoptern landar på taket till Universitetssykehuset Nord-Norge är klockan 21.10. Överläkaren Mads Gilbert står och väntar med ett akutteam. Annas kroppstemperatur är 13,7 grader och hon ligger lång tid livlös på operationsbordet. Men klockan 22.15 kommer det:

Det första hjärtslaget.

– Jag fick gåshud. Tårarna började bara att rinna, säger Mads Gilbert till Aftenposten.

Timslång dokumentär

Anna Bågenholm hade lungsvikt, njursvikt, inre blödningar och flera andra livshotande komplikationer. Hon var också förlamad från halsen och nedåt. Men efter 28 dagar på intensivvårdsavdelningen får hon flygas med ambulansflyg till Sverige.

Den 7 oktober – 140 dagar efter olyckan – återvänder hon till sjukhuset i Tromsø. På egna ben, och träffar läkarna som har varit med och räddat hennes liv.

Nu – tio år senare – blir Anna Bågenholms öde aktuellt på nytt. I morgon sänder CNN ett timlångt program om svenskans dödskamp, i det första avsnittet av nya programmet ”Another Day: Cheating Death”. Det är CNN:s chefsläkare, Sanjay Gupta, som ska granska otroliga händelser i världen där människor överlevt mot alla odds.

Aftenposten har varit i kontakt med Anna Bågenholm som inte vill yttra sig på nytt om olyckan, men som hälsar att hon ”hoppas att programmet ska lära fler människor nödvändig kunskap om hypotermi” (nedkylning).

ANNONS