Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Lönehöjningen för sjuk- sköterskor kan stoppas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-23

Sjuksköterskeavtalet ska ge anställda inom Vårdförbundet 2 procents lönelyft 2010.

Men nu funderar SKL, Sveriges kommuner och landsting, på att riva upp de påskrivna papperen.

– När avtalet ingicks var det ingen som kunde ana den ekonomiska krisen, skriver SKL:s ledare på DN:s debattsida i dag.

I dag presenterar SKL sin prognos för hur ekonomin i Sveriges kommuner och landsting kommer att utvecklas under nästa år. Ekonomirapporten pekar på ett överskott under 2010, tack vare det engångsbidrag på 17 miljarder som staten tillför, skriver ledande företrädare för SKL på DN-debatt.

Men året efter, 2011, så kommer följderna av den ekonomiska krisen blir mer kännbara för kommunerna, menar företrädarna. Då räknar SKL räknar med ett underskott på mellan 10 och 18 miljarder kronor.

"Inse stundens allvar"

Därför vill man nu från ledningens sida att motparterna på arbetsmarknaden ska "inse stundens allvar" och "visa samhällsansvar" inför löneförhandlingarna.

Ett sätt att göra det på, skriver man i debattartikeln, är att riva det avtal som sjuksköterskor och andra grupper inom Vårdförbundet träffade efter strejken 2008. Avtalet var flerårigt och innebar bland annat 2 procents löneökningar under nästa år.

– När det ingicks var det ingen som kunde ana den ekonomiska krisen. Som seriösa arbetsgivare måste vi därför ställa oss frågan om vi ska säga upp sjuksköterskeavtalet, skriver gruppledarna i SKL:s arbetsutskott med ordförande Anders Knape (M) i spetsen.

Enligt debattartikeln har SKL möjlighet att säga upp avtalet före det kommande årsskiftet.

De avslutar sitt debattinlägg med att konstatera att frågan ”kommer att analyseras noga de närmaste månaderna”.

"En allvarlig och farlig provokation"

– Det är en allvarlig och farlig provokation, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Redan nu känner hennes medlemmar av det hårdnande trycket i vården, samtidigt som det rapporteras om en ökande misstro mot kvaliteten i vården.

– I ett sådant läge behövs alla välutbildade i vården. Att då prata om att sänka vår modesta löneökning på 2 procent nästa år är djupt provocerande när Konjunkturinstitutet samtidigt säger att landet tål löneökningar på en–två procent, säger Eklund.

Det avtal som i dag gäller på vårdområdet slöts under våren 2008 efter en sex veckor lång strejk. Avtalet löpte på tre år och garanterade ett lönelyft på två procent det tredje året.

– Det finns ett väldigt marginellt utrymme för löneökningar nästa år, sade SKL:s ordförande Anders Knape (M) på en presskonferens.

Han vill inte närmare gå in på vad som kommer att fälla avgörandet i frågan om huruvida SKL kommer att säga upp löneavtalet eller inte med Vårdförbundet. Men han gör klart att något beslut inte är fattat ännu.

ANNONS