Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

De tog priset med blåmusslesallad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-22

Årets hemmakockar utsedda

Ylva-li Blanck och Eric Månsson - prisade hemmakockar.

För tionde året i rad har Tasteline utsett "Årets hemmakock".

Men i år blev de två:

Eric Månsson och Ylva-li Blanck tog hem segern med sin dillmarinerade blåmusselsallad och krispiga björnsbärsglass.

Temat för årets hemmakock-tävling var "Fredagsgott på 45 minuter" – en huvudrätt och en efterrätt skulle tillagas under tidspress framför jury.

Fyra finalister lagade sina rätter inför gäster och jury på Solliden i Stockholm på torsdagskvällen.

Det blev det Oslobaserade Eric Månsson och Ylva-li Blanck som tog hem segern.

– Det här känns oerhört kul, säger Ylva-li Blanck.

Berätta om er meny?

– Vi bestämde oss tidigt för musslor – det är alltid gott. Och dill är bådas vår favoritkrydda. Från början tänkte vi ha fisk till musslorna men sedan kände vi att musselsalladen stod sig bra på egen hand. Och vi älskar bär, så att vi skulle ha bär i efterrätten var självklart.

Vad var mest nervöst?

– Att få pastan perfekt.

Har du något bra knep?

– Mycket vatten, mycket salt och att ta av den när den fortfarande har ganska mycket tuggmotstånd. Tio minuter brukar vara lagom.

Vad händer nu?

– I kväll ska vi fira så mycket vi orkar, men vi är rätt slut efter tävlingen. Och längre fram funderar vi på att gå en lite mer avancerad matlagningskurs i Oslo där vi bor. Där finns så mycket god fisk och skaldjur.

Juryns motivering löd: "En färgstark och elegant varmrätt med perfekt behandlade ingredienser. Dessutom ett klimatsmart val av huvudråvara. Den friska desserten harmonierade fint med huvudrätten. En vacker och festlig uppläggning. Allt mycket gott!"

Och juryn bestod av Kurt Weid, internationell mattävlingsdomare, Alice Brax, Tasteline, Victor Westerlind, Årets Kock 2009, Karin Ahlborg, matskribent på Aftonbladet samt mat- och vinskribent Jon Hansson, Aftonbladet.

Här hittar du det vinnande receptet.