Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Falcon hittad – på vinden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-15

Världen trodde att han flög ensam i en heliumballong

jag blev rädd Sexårige Falcon Heene pustar ut hos sin pappa Richard efter att dramat fått sitt oväntade slut.

En sexårig pojke troddes i ett obevakat ögonblick ha klivit in i en hemmabyggd ballongfarkost som sedan lyfte.

Ballongen landade först 1,5 timme senare – men pojken var inte där.

Fem timmar senare hittades pojken välbehållen.

ovanlig familj Familjen Heene består av pappa Richard, mamma Mayumi och barnen Bradford, Falcon och Ryo.

I över 1,5 timme trodde alla att sexårige Falcon Heene satt i en hemmabyggd heliumballongfarkost som okontrollerat for fram över Coloradohimlen.

Nyhetskanalerna i USA bröt alla sändningar och tittare över hela världen kunde med fasa via CNN och webbsajter följa farkosten medan den dansade fram över himlavalvet på flera tusen meters höjd.

Som högst var den drygt 3 000 meter upp i luften och de hårda vindarna förde den framåt i över 90 kilometer i timmen.

– Vi har ingen aning om vad vi ska göra, vi har aldrig varit med om något liknande, sa räddningsexpert efter räddningsexpert till CNN.

Efter drygt en timme började dock heliumet ta slut och balongen tappade långsamt höjd. Till sist kraschade den på ett fält 8 kilometer söder om Keenesburg.

Räddningspersonal stormade fram för att undsätta pojken – men när man öppnade farkosten var den tom.

Gömde sig i timmar

Då spreds skrämmande uppgifter att Falcon suttit i en korg under farkosten som sedan fallit av. På vissa bilder syntes ett lådliknande föremål under ballongen.

Under tiden som ballongen var uppe i luften stoppades all trafik till och från Denvers flygplats, en av USA:s största flygplatser.

Ett massivt, desperat sökande vidtog i hela östra Colorado. Polis, räddningsmanskap och civila letade såväl med helikopter som i skallgångar. Men Falcon syntes inte till någonstans.

Och det var inte så konstigt. För under tiden låg han gömd i en låda på familjens vind.

– Jag blev rädd när pappa skrek åt mig. Därför sprang jag och gömde mig, säger den blyge lille pojken som lurade hela världen, under en kort presskonferens efter dramats lyckliga upplösning.

Pappan, Richard Heene, ångrar den utskällningen bittert.

– Jag skrek för att han lossade på ballongen och det önskar jag verkligen att jag inte gjort. Han skrämde livet ur oss. Men vi fick ju tillbaka honom och det är en oerhörd lättnad, säger han med skälvande stämma.

Bröderna larmade

Det var vid halv tolv på torsdagsförmiddagen som Falcons äldre bröder sa till föräldrarna att de sett sin lillebror kliva in i ballongen – som sedan seglat i väg.

Ballongen hade byggts av Falcons pappa, Richard Heene, en amatörvetenskapsman.

Den svampformade farkosten i silver är byggd för att kunna lyfta till över 3 000 meter. Den är drygt sex meter lång och 1,5 meter hög och drevs av heliumgas.

Läs mer: