Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Här överklagar norrmännen sina dödsdomar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-15

Domstolsförhandlingen började klockan 13.40

När de dömdes till döden var de själva de sista som fick veta något.

Anledningen: tolken förbjöds att tolka.

Nu sitter Joshua French, 27, och Tjostolv Moland, 28, återigen i rättssalen. Den här gången med en tolk vid sin sida.

Tjostolv Moland och Joshua French på väg in i rättssalen.

Överklagan skulle egentligen ha börjat i tisdags. Men efter bara 30 minuters sammanträde valde domstolen i Kisangani att skjuta på förhandlingarna tills i dag.

Nu är dock alla på plats och norrmännen Tjostolv Moland och Joshua French har börjat processen med att överklaga sin dödsdom.

Vid sin sida har de två personer som saknades när de dömdes till döden: en norsk advokat, samt en tolk som pratar fullgod engelska.

– När domstolen frågade vad jag jobbade med svarade jag ”säkerhetstjänsten”. Tolken översatte det till att jag sa ”spion”, säger Joshua French till VG.

– En dålig tolk kan kosta oss livet.

Berättar för första gången

I dag ska norrmännen även för första gången ge sin egen bild om vad som hände när sexbarnspappan Abedi Kasango avrättades.

– Jag ska berätta precis som det är. Jag ska ge en detaljerad förklaring till varför vi hade med oss vapen in i djungeln, hur många kulor vi hade med oss och varför vi gömde vapnet, säger Tjostolv Moland till VG.

Moland kommer att vara den av de båda som talar först. Han har under tiden i fängelse varit svårt sjuk i malaria och kommer därför ha ett extra önskemål.

– Jag hoppas att jag får sitta när jag pratar, säger han till VG.

Dömdes fem gånger om

Det har nu gått lite mer än en månad sedan de båda norrmännen dömdes till döden – fem gånger om. Tjostolv Moland dömdes för mordet på chauffören, kriminellt samröre, väpnat rån, samt för att ha spionerat i Kongo för Norges räkning. Han pekades också ut som ”ledaren” av de två. Joshua French ansågs vara skyldig till medhjälp till mord då han ska ha hållt fast en annan man medan kamraten avrättade Abedi Kasango. French dömdes även till vänat rån och mordförsök, då rätten ansåg att han hade för avsikt att döda mannen som han hade hållit fast.