Aftonbladet flyttar till världens miljösmartaste kontorshus

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-13

Nu är det klart.

Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Schibsted Sverige flyttar till Kungsbrohuset – ett av världens miljösmartaste kontorshus – mitt i centrala Stockholm.

– Bättre läge än så här kan vi inte få, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Spekulationerna har varit långa och många.

Skandiahuset på Sveavägen, lokaler vid Järva Krog, lokaler i Värtahamnen, utbyggnad av Svenska Dagbladets nuvarande lokaler och en fortsättning i Globen.

Men inga förhandstips har prickat rätt.

Och i dag blev det alltså klart.

Schibsted Sverige med bland annat Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Blocket, Hitta, Byt Bil, E24 och Schibsted Tillväxtmedier flyttar till det nybyggda Kungsbrohuset på Kungsbron 23.

– Det här är en av de platser som har varit med bland toppkandidaterna, så det känns givetvis jättebra att förhandlingarna är klara och att det blev just denna plats, säger Olof Brundin, Schibsteds informationschef och han som ansvarat för upphandlingen.

Klimatsmarta lösningar

Huset ligger i området Västra City, granne med Centralstationen, Högtorget och Stadshuset.

– Aftonbladet får nu perfekta lokaler för modern medieverksamhet där vi samlar print, webb och rörlig journalistik på det sätt vi vill. Vi kommer att sitta mitt i Stockholms City och kommer att vara nära våra kunder och de vi är satta att bevaka, säger chefredaktör Jan Helin.

Byggnaden är 13 våningar hög och beskrivs som ”världens modernaste kontorshus ur miljösynpunkt”.

Bland annat värms huset upp med överskottsvärme från de 200 000 människor som varje dag besöker Centralstationen.

Och det kyls med hjälp av vatten som hämtas i Klara sjö.

– Miljöaspekten har under vår sökprocess blivit ett allt viktigare argument, säger Brundin.

Schibsted Sverige tar fyra av våningarna i anspråk och hyr drygt 10 000 kvadratmeter.

Avtalet med fastighetsägaren Jernhusen är tecknat på tio år.

"Andas framåtanda"

– Det är en byggnad som andas framåtanda, modernitet och nyskapande, vilket går väl i linje med Schibstedt Sveriges verksamhet, säger Brundin.

Det här innebär att två av Sveriges största tidningsredaktioner kommer att sitta i samma hus, kan vi vänta oss ett ökat redaktionellt samarbete?

– Jag tycker att det är bra när möjligheter ges till att skapa kreativa möten och flytten ger oss ännu en anledning att hitta smartare sätt att arbeta. Men Schibsteds bolag är ledande inom sina områden och självklart kommer Aftonbladet och Svenska Dagbladet att fortsätta som oberoende tidningar och därmed behålla sina starka varumärken.

– Det gäller självfallet också våra framgångsrika dotterbolag Blocket, Hitta, E24 och Byt Bil.

Tillträde till lokalerna ges i december 2010 och inflyttningen väntas ske vid årsskiftet 2010/2011.

– Att det just blev Schibsted är vi extra stolta över och hälsar dem och deras verksamhet välkomna åter till denna del av staden, säger Per Berggren, vd Jernhusen.

ANNONS