Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Hon var otroligt öppen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-09

Herman Lindqvist berättar om sina möten med kronprinsessan

Han fick tjata ett bra tag.

Men till sist lyckades Herman Lindqvist övertala kronprinsessan Victoria att berätta om sitt liv.

– Hon tyckte inte att hon hade gjort tillräckligt mycket för att skriva memoarer, säger han.

Mötena ägde rum på Stockholms slott i somras.

I många långa timmar satt kronprinsessan Victoria och berättade för författaren Herman Lindqvist om de första 32 åren av sitt liv.

– Hon var otroligt öppen, även när det gällde svåra ämnen, säger Herman Lindqvist.

Pratade om dyslexin

De båda pratade om Victorias ätstörningar, om hennes syn på monarkin – och om hennes dyslexi. Men en stor del av tiden gick åt till att prata om hennes stora kärlek, Daniel Westling.

– Hon uttryckte sina känslor för honom så tydligt och bra. Hon sa ”Vi vill bara vara med varandra”. Så talar bara en som är riktigt kär, säger Herman Lindqvist.

Han säger att han ville skriva boken av två anledningar. Den första: att visa att Victoria är en öppen, varm och ärlig människa. Den andra: att hylla Daniel Westling.

– Jag ville verkligen att det skulle komma fram vilken fajter han är. Att han klarade av allt som hade med hans bakgrund att göra, det skulle ha kunnat knäcka vilken annan kille som helst. Victoria har sagt det om sin fästman flera gånger. Han är sorten som står pall. Sorten som inte sviker.

”De hade sju svåra år”

Under samtalet lyckades Herman Lindqvist även få Victoria att tala om den tuffa tiden innan familjen accepterade kärleken.

– De hade verkligen sju svåra år. Men även där lyckades hon prata om motgångarna utan bitterhet. Hon sa flera gånger att hon verkligen förstod sina föräldrar för att de reagerade som de gjorde.

Boken ”Victoria – Drottning med tiden” släpps den 17 november på Bonniers förlag.