Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Rödgröna gillar Reinfeldts politik

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-08

Magnus, 53: Jag känner mig definitvt gynnad av regeringen

Rödgröna väljare gör tummen upp för Reinfeldts skattesänkningar.

Fler än tidigare känner sig gynnade av regeringens politik, visar en ny undersökning.

– Visst har man märkt en förbättring, säger Magnus, 53, som i alla val utom ett har röstat rött.

Tilltalar rödgröna väljare.

Det kan verka konstigt. För två år sedan, när svensk ekonomi gick som tåget och arbetslösheten var låg sa en majoritet. En minoritet, 34 procent, kände sig som vinnare. I dag, efter den värsta finanskrisen i vår tid och med en arbetslöshet på väg över tio procent är läget det omvända. Fler känner sig i dag gynnade av regeringens politik medan en minoritet känner sig missgynnade enligt en undersökning från Synovate som publiceras i Dagens Nyheter i dag.

Även bland LO-medlemmar och rödgröna väljare har någonting hänt. Fyra av tio LO-väljare säger att de har gynnats av regeringens politik. Bland rödgröna väljare känner sig var tredje som vinnare.

”Känner mig gynnad”

– Jag känner mig definitivt gynnad, säger försäkringstjänstemannen Magnus, 53.

Han vill inte säga sitt efternamn, ”hela släkten är ju röd”. Magnus har också röstat rött, förutom i förra valet då rösten gick till Junilistan. Nästa år är det alliansen som gäller. Regeringens skattesänkningar och de rödgrönas skattehöjningar spelar in.

– Jag förstår det här med att alla ska ha del av välfärden. Men vi betalar så mycket indirekta skatter i Sverige och ändå går det inte ihop. Man kan inte ständigt och jämt användna skattemedel för att hålla allting rullande, säger han.

Landets ekonomi viktigare

Regeringens strateger verkar alltså ha tänkt rätt. Folk gillar sänkt skatt. Vid årsskiftet sänks skatten ytterligare för den som jobbar. Och det är trots allt fler som har ett jobb än som inte har det. Självmord av de rödgröna att föreslå höjd skatt? Så enkelt är det inte, säger Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet. För i Sverige röstar vi inte efter tjockleken på plånboken.

– Den personliga ekonomin spelar en ganska liten roll när man röstar. Situationen för landets ekonomi spelar en större roll. Den positiva tolkningen av det är att svenska väljare inte är så egocentriska, säger Oscarsson.

Så vad avgör nästa val?

– I Sverige styr ideologi och sakfrågor. Man kan gå till val på solidaritet och jämlikhet. På kort sikt blir det mer i plånboken med en borgerlig politik. Men vad får vi för samhälle på längre sikt? Så skulle jag resonera om jag var socialdemokratisk partistrateg, säger Henrik Oscarsson.

Men för Magnus del är saken klar. Han tänker inte längre rösta rött.

– Tidigare har jag röstat på Socialdemokraterna av tradition. Men nu ser jag inget annat alternativ än alliansen.

ANNONS