Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Hans största politiska bakslag”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-07

Aftonbladets Wolfgang Hansson om Silvio Berlusconi

Dagens beslut kan vara förödande för italienske premiärministern Silvio Berlusconi, 73.

Nu riskerar han att ställas inför rätta för gamla brott.

– Det här är hans största bakslag som premiärminister, säger Aftonbladets utrikesexpert Wolfgang Hansson.

Wolfgang Hansson.

Lagen om att bland andra premiärministern inte kan åtalas så länge han eller hon sitter vid makten antogs bara sex veckor efter det att Berlusconi tillträdde sin post förra året.

För Berlusconi själv var det en seger. Han riskerade annars att åtalas för både korruption och mutor.

– Berlusconi hade nog räknat med att domstolen skulle gå på hans linje men jag tycker att det är ganska självklart att de inte gör det. Även en premiärminister måste kunna stå till svars, säger Wolfgang Hansson.

Svårt att sitta kvar

Han menar att det här är ett enormt bakslag för den 73-årige premiärministern. Inte bara kan oppositionen dra stor nytta av det, Silvio Berlusconi riskerar att få sitta på de åtalades bänk under flera processer.

– Alla gamla rättsliga tvister kan nu återupptas och han riskerar att hamna i domstol för saker han gjort som affärsman. Det kommer nog att vara svårt att ha en premiärminister på de åtalades bänk och frågan är om han då kan sitta kvar till 2013 då nästa val hålls, jag har svårt att se det, säger Wolfgang Hansson.

Pinsamt på toppmöten

Berlusconi riskerar nu att åter ställas inför rätta för att bland annat ha betalat sin förre brittiske skattejurist David Mills motsvarande över fyra miljoner kronor för att vittna falskt i två rättegångar på 1990-talet.

– Om det här beslutet står fast och inte överklagas kan det komma att bli pinsamt för Berlusconi när han åker på toppmöten, säger Hansson.