”Att kritisera är tabu”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-07

1 300 personer går just nu på Polishögskolan.

De lär sig att hantera vapen, att slåss och att förhandla med brottslingar. Det de inte gör, däremot, är att diskutera när polisen gör fel.

– Ämnen som Johanfallet, och när polisen kallade några för apajävlar i Skåne, sånt är tabu, säger en elev.

Polishögskolan finns på tre ställen i Sverige; vid Polishögskolan i Sörentorp strax norr om Stockholm, och vid universiteten i Umeå och Växjö. Totalt läser just nu 1 300 personer vid utbildningen.

– Problemet är att vi som läser är så homogena. Oavsett om vi är män, kvinnor eller invandrare så är det samma sak. Vi är nästan alla mellanklass från mindre städer i Sverige, säger en elev vid utbildningen.

”Alla håller varandra om ryggen”

Detta, menar eleven, gör det svårt att alltid agera rätt.

– Alla tycker samma, och alla håller varandra om ryggen just för att vi är så lika. Vi hade en föreläsning om att anmäla en kollega, och flera i klassen tyckte att det var helt sjukt att vi ens behövde gå och lyssna. De sa att de aldrig skulle kunna jobba med någon som skulle ens kunna tänka sig att anmäla en kollega, säger eleven.

”Locket på”

Den största kritiken riktar eleven mot tystnaden som kommer från lärarnas håll varje gång ett misstag inom polisväsendet uppmärksammas i media. Både när Johan Liljeqvist avled efter ett våldsamt gripande, och när poliser i Skåne kallade ett gäng för ”apjävlar”, så läggs locket på.

– Jag har vänner som läser till läkare, och där är det självklart att de diskuterar stora händelser, som när den här barnläkaren var misstänkt för mord. Men hos oss är det helt tyst. Jag tycker att det är hemskt. Jag vet ingen annan utbildning där man inte diskuterar det som verkligen är relevant för jobbet, säger eleven.

ANNONS